Πρόστιμο στην Wegelin για συνέργεια σε φοροδιαφυγή

Πρόστιμο στην Wegelin για συνέργεια σε φοροδιαφυγή

Για πρώτη φορά στην ιστορία ελβετική τράπεζα παραδέχθηκε ότι βοήθησε πελάτες της να φοροδιαφύγουν. Η παραδοχή αυτή ανατρέπει εκ θεμελίων την εικόνα που θέλει τις ελβετικές τράπεζες να προστατεύουν την ανωνυμία των πελατών τους.


Θα ακολουθήσουν κι άλλες

Πρόκειται για το παλαιότερο ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο της χώρας, την τράπεζα Wegelin, που ιδρύθηκε το 1741 και σήμερα αναγκάζεται να βάλει λουκέτο. Η τράπεζα ενεπλάκη σε φορολογική διαφορά πλούσιων αμερικανών πελατών της με το αμερικανικό δημόσιο και έτσι έπεσε στα δίχτυα των αμερικανικών διωκτικών αρχών αρμόδιων για φοροδιαφυγή. Τώρα θα πρέπει να καταβάλει ως πρόστιμο το ποσό των 74 εκ. ευρώ για συνέργεια στο αδίκημα της φοροδιαφυγής. «Σε ότι αφορά το ύψος του προστίμου παραξενευτήκαμε», δήλωσε ο Πέτερ Κούντς από το Ινστιτούτο Οικονομικού Δικαίου της Βέρνης. "Εγώ προσωπικά νόμιζα ότι θα ήταν πολύ πιο τσουχτερό. Υποθέτω, αλλά πρόκειται για καθαρά προσωπική υπόθεση, ότι οι αμερικανικές αρχές έκαναν στην τράπεζα μια μορφή έκπτωσης για να τη δελεάσουν να προβεί και σε άλλες αποκαλύψεις εξ ονόματος άλλων ελβετικών τραπεζών».

Ο Πέτερ Κούντς υπογραμμίζει ότι η παραδοχή της Wegelin για συμμετοχή στο αδίκημα της φοροδιαφυγής ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για όλες τις υπόλοιπες ελβετικές τράπεζες. Διότι σεε μια από τις γραπτές εκθέσεις η συγκεκριμένη τράπεζα υποστηρίζει ότι στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα είναι συνήθης πρακτική η απόκρυψη στοιχείων για φορολογική χρήση.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο