«Κάκιστο» χαρακτηρίζει τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από την Κυπριακή κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Βίλφερντ Μαρτένς , ο οποίος υποστηρίζει ότι η Λευκωσία δεν προχώρησε εγκαίρως στη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», με την ευκαιρία της έκτακτης συνόδου των ηγετών του ΕΛΚ στην Λεμεσό, την ερχόμενη Παρασκευή, ο κ. Μαρτένς υποδεικνύει πως «το κλειδί για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι η αξιοπιστία, όχι η λαϊκιστική ρητορεία». 

Το γεγονός ότι οι ηγέτες του ΕΛΚ αποδέχτηκαν την πρόσκληση του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη να έρθουν στην Κύπρο την στιγμή που η ( χώρα) βρίσκεται σε διαδικασία οικονομικής διάσωσης, «μιλάει από μόνο του», σημειώνει ο κ. Μαρτένς. 

Σύμφωνα με τον κ. Μαρτένς ενόψει των σημερινών οικονομικών δυσκολιών, η Κύπρος έχει μεγάλη ανάγκη της ευρωπαϊκής στήριξης. Επομένως, υποστηρίζει, «τώρα, περισσότερο από ποτέ, η Κύπρος έχει ανάγκη και από έναν πρόεδρο που θα είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την πρώτη κιόλας ημέρα». Το ΕΛΚ, δηλώνει ο πρόεδρος του, δεν είναι έτοιμο να δεσμευθεί για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Η απόφαση της Τουρκίας να μποϊκοτάρει την εξάμηνη Ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου, δεν βοήθησε τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες, επισημαίνει ο κ. Μαρτένς.