Την αύξηση του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών με τις αφρικανικές χώρες στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 θέτει ως στόχο η Τουρκία, όπως δήλωσε χθες ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Γκαμπόν, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι "η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την ανάπτυξη της Αφρικής".

   

Εκτός της Γκαμπόν, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί επίσης το Νίγηρα και τη Σενεγάλη στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό για φέτος και εκτός των συναντήσεων που θα έχει με τις ηγεσίες των αφρικανικών χωρών θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικά συνέδρια και θα υπογράψει διάφορες συμφωνίες.

   

Τον κ. Ερντογάν συνοδεύει στο ταξίδι του μεγάλος αριθμός Τούρκων επιχειρηματιών, οι οποίοι θα αναζητήσουν ευκαιρίες συνεργασιών και επενδύσεων στις αφρικανικές αυτές χώρες.


Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Σενεγάλη, για παράδειγμα, την περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2012 διαμορφώθηκαν στα 109 εκατομμύρια δολάρια, μειωμένες σε σχέση με τα 116 εκατομμύρια δολάρια της αντίστοιχης περσινής περιόδου.Η Τουρκία έχει ανοίξει πρεσβείες σε 19 αφρικανικές χώρες την τελευταία τριετία, αυξάνοντας σε 31 τις διπλωματικές της αποστολές στην αφρικανική ήπειρο.


Σύμφωνα δε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, στόχος είναι οι τουρκικές πρεσβείες στην Αφρική να αυξηθούν σε 34 μέσα στους επόμενους μήνες.