Σε άρθρο του σχετικά με τα αίτια της οικονομικής κρίσης παγκοσμίως, που δημοσιεύεται στους New York Times, ο  αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν κάνει αναφορά και στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η κρίση στη χώρα μας ερμηνεύτηκε λανθασμένα.


Μεταξύ άλλων, o Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι, αν και θα μπορούσε να ειπωθεί πως οι οικονομικές αποτυχίες των τελευταίων ετών υποδεικνύουν ότι οι οικονομολόγοι δεν διέθεταν τις κατάλληλες απαντήσεις, η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που γνώριζαν, αλλά δεν εισακούστηκαν από τους πολιτικούς.

 

Αναλύοντας τα γεγονότα, ο νομπελίστας οικονομολόγος θεωρεί ότι η οικονομική κρίση, μέσω διαφόρων διαύλων, οδήγησε στην απότομη πτώση των ιδιωτικών δαπανών, η οποία με τη σειρά της επέφερε μείωση των εσόδων και αύξηση της ανεργίας.

 

Στο σημείο αυτό, παρατηρεί, αν και οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να τονώσουν τις οικονομίες τους, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, κυρίως κατά το 2010, όταν η κρίση στην Ελλάδα ερμηνεύτηκε, λανθασμένα, ως σημάδι ότι και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις θα έπρεπε να μειώσουν άμεσα τις δαπάνες και τα ελλείμματά τους. 

 

«Από τη στιγμή εκείνη, η λιτότητα άρχισε ατυχώς να εφαρμόζεται ευρέως ως το κύριο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης» υποστηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν.