Την ατζέντα της πολιτικής ζωής της Κύπρου απασχολεί σχεδόν αποκλειστικά αυτήν την περίοδο η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους που το 2012 ανήλθε στο 87,3%. Όπως φαίνεται το οικονομικό θα είναι το θέμα της διαμάχης μέχρι τις εκλογές στις 17 Φεβρουαρίου.

Με στόχο την αλλαγή στρατηγικής όσον αφορά τον υπολογισμό των δανειακών αναγκών του χρηματοπιστωτικού τομέα, απόψε το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους θα βρεθεί επί τάπητος, ενώ θα πάρουν μέρος στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας και ένας εκπρόσωπος από κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα.


Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Βουλευτές φέρεται να επικεντρώθηκαν στην πρόνοια που υπάρχει στο μνημόνιο για αύξηση του δείκτη βασικών ίδιων κεφαλαίων, από το 8% στο 9%, που σύμφωνα με υπολογισμούς θα στοιχίσει στις τράπεζες περίπου 2,5 δισεκατομμύρια σε κεφαλαιακές ανάγκες.
 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012, οι έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας καθόριζαν τις ανάγκες στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανάγκες φθάνουν στα 10 δισεκατομμύρια.
 

Το ποσό αυτό, είπε, αν είναι πραγματικό καθιστά το δημόσιο χρέος μη βιώσιμο. Σε τέτοια περίπτωση, προσέθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο όρος του προσχεδίου του μνημονίου για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών.