Την προσέλκυση επενδύσεων έθεσε ως προτεραιότητα για το 2013 ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος επισκέφθηκε το υπουργείο Ανάπτυξης για να παραστεί στην παρουσίαση του προγραμματισμού του υπουργείου, από τον Κωστή Χατζηδάκη.

«Θα μας βλέπετε συχνά εδώ», υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τη σύντομη δήλωσή του και πρόσθεσε: «Η παρουσία μου εδώ στην ανακοίνωση των δράσεων του υπουργείου Ανάπτυξης υποδηλώνει την πρωταρχική σημασία που δίνουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας».

«Το 2012», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός «χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού εξασφαλίσαμε την παραμονή μας στην ευρωζώνη. Το βελτιωμένο κλίμα το εισπράττουμε πλέον στις διεθνείς μας επαφές. Οι πάντες αναγνωρίζουν πλέον την ανάγκη να καταπολεμήσουμε την πρωτόγνωρη ύφεση. Το στοίχημα είναι πάνω από όλα να προσελκύσουμε επενδύσεις. Αυτό θα το κάνουμε με συγκεκριμένα χρονοστοχοδιαγράμματα. Οχι με ευχές και δημόσιες σχέσεις αλλά με συγκεκριμένα ουσιαστικά βήματα», δεσμεύθηκε ο κ. Σαμαράς.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κάνοντας αρχικά ένα σύντομο απολογισμό όσων έχουν ήδη γίνει. Ενδεικτικά ανέφερε 20 από τις δράσεις του υπουργείου που ολοκληρώθηκαν εντός του β' εξαμήνου του 2012, μεταξύ των οποίων οι συμφωνίες με την ΕΤΕπ η απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ και η υπερκάλυψη του στόχου απορρόφησης για το β' εξάμηνο, το ξεμπλοκάρισμα των κονδυλίων του ΕΤΕΑΝ, τις συμφωνίες με τους παραχωρησιούχους για την επανέναρξη των μεγάλων οδικών έργων, την προώθηση των έργων ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων κ.α.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό για το 2013 το υπουργείο θα κινηθεί σε τρεις άξονες: τη ρευστότητα, την προώθηση των δημόσιων έργων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Τόνισε ότι χρησιμοποιούμε τον Επενδυτικό Νόμο για την ενίσχυση της ρευστότητας, με πληρωμές ύψους 620 εκατομμυρίων για το 2013 από 510 εκατομμύρια το 2012.

Δήλωσε επίσης ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα δημοπρατηθούν έργα οδοποιίας στην Αττική και την Περιφέρεια, προϋπολογισμού 243 εκατομμυρίων και έργα ύδρευσης 103,4 εκατομμυρίων

Σύμφωνα με τον υπουργό έως το τέλος Ιουνίου θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να μειωθεί κατά 50% το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τον υπουργό υπερκαλύψαμε το στόχο για απορρόφηση ΕΣΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, σε ποσοστό 102,64% και κινούμαστε σε ποσοστό μεγαλύτερο του μέσου κοινοτικού όρου.