«Σταδιακή ανάκαμψη» εντός του 2013 εκτιμά πως θα υπάρξει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην Ευρωζώνη, Μάριο Ντράγκι, παρόλο που η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη και φέτος.

Στη συνέντευξη Τύπου, μετά την πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για το 2013, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε την εμφανή βελτίωση των συνθηκών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, αν και τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα η ανάγκη η κεντρική τράπεζα να καταρτίσει μια στρατηγική εξόδου από τα έκτακτα μέτρα που δρομολόγησε για να αντιμετωπίσει την κρίση.


Επιπλέον, επισήμανε ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά αργότερα κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς θα ενισχύεται η παγκόσμια ζήτηση και θα μεταδίδονται στην οικονομία οι επιδράσεις από τη διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.  


Νωρίτερα, η Τράπεζα ανακοίνωσε τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο 0,75%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.


Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,75%, 1,50% και 0,00% αντίστοιχα.