Για έλλειψη αυτοκριτικής αλλά και για παραδείγματα που παραπέμπουν σε άμεση χρεοκοπία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του επί του φορολογικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή.«Είτε σας αρέσει ή όχι η ελληνική οικονομία προσαρμόζεται πολύ γρήγορα και το έλλειμμα μειώνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζοντας πως ο προϋπολογισμός θα κλείσει φέτος πολύ καλύτερα απο το στόχο. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως «αποτελεί βήμα για ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα με το οποίο επιτυγχάνεται η δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών και εξορθολογίζεται η φορολογική μεταρρύθμιση».
 

Για το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης ο υπουργός υπογράμμισε ότι η εξίσωση έχει πραγματοποιηθεί στην κατώτατη επιτρεπόμενη τιμή η οποία ορίζεται από την ΕΕ. Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η πτώση 15% στο πρώτο εξάμηνο του 2012 στις ποσότητες που προμηθεύονται οι καταναλωτές δικαιολογείται από την αποθεματοποίηση στην οποία προχώρησαν τα νοικοκυριά για να προλάβουν την αύξηση αλλά και γιατί υπήρχε λαθρεμπόριο, το οποίο όμως τώρα έχει εξαφανιστεί.


Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε και μερικά από τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση μετά την άνοιξη και τα οποία θα περιλαμβάνουν ενίσχυση των ελέγχων, μετακίνηση του δυναμικού των εφοριών σε υπηρεσίες ελέγχου, μετατροπή των ΔΟΥ σε ελεγκτικά κέντρα, ενιαίο φόρο για τα ακίνητα, περιορισμό των συναλλαγών σε μετρητά και τη θέσπιση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
 

«Κανείς σε αυτή την αίθουσα δεν εύχεται να αποτύχει η μάχη με τη φοροδιαφυγή και επικαλούμενος το αίσθημα ευθύνης σας ζητώ να υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση».