Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και χρειάζεται μεγάλη διαγραφή χρέους, υπογράμμισε ο διάσημος αμερικανός οικονομολόγος, Τζέφρι Σακς, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. 


Ο ίδιος δεν δίστασε να συγκρίνει την κατάσταση των Ελλήνων με αυτή που επικρατούσε στη Λατινική Αμερική πριν από 30 χρόνια. 


«Στη δεκαετία του '80 η Λατινική Αμερική υποβλήθηκε στα ίδια προγράμματα όπως σήμερα η Ελλάδα. Οι χώρες εκεί είχαν αποτύχει, η μια μετά την άλλη. Το αποτέλεσμα: λαϊκισμός, ταραχές, οικονομική κατάρρευση. Η Λατινική Αμερική ανέκαμψε, όταν οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής, διέγραψαν ένα μεγάλο μέρος του χρέους. Ακριβώς αυτό θα πρέπει να κάνει τώρα και η Γερμανία, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Δεν έχει κανένα νόημα να ζητούν από τους Έλληνες περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να δώσουν».

 

Ο κ. Σακς αναγνωρίζει πως κάτι τέτοιο θα ήταν δυσάρεστο για το Βερολίνο και τον γερμανό Καγκελάριο, ο οποίος, όπως λέει, θα πρέπει να πει στους ψηφοφόρους: «Χάσαμε ένα μέρος των χρημάτων μας, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την ευκαιρία για μια ρεαλιστική καινούργια αρχή».

 

Τέλος, υποστηρίζει ότι «για τον γερμανό φορολογούμενο αυτό θα σημάνει απώλειες, αλλά η Γερμανία θα πρέπει να το υποστεί, διαφορετικά δεν θα επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας».