Τζέφρι Σακς: Η χρεοκοπημένη Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα χρέους

Τζέφρι Σακς: Η χρεοκοπημένη Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα χρέους

Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και χρειάζεται μεγάλη διαγραφή χρέους, υπογράμμισε ο διάσημος αμερικανός οικονομολόγος, Τζέφρι Σακς, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. 


Ο ίδιος δεν δίστασε να συγκρίνει την κατάσταση των Ελλήνων με αυτή που επικρατούσε στη Λατινική Αμερική πριν από 30 χρόνια. 


«Στη δεκαετία του '80 η Λατινική Αμερική υποβλήθηκε στα ίδια προγράμματα όπως σήμερα η Ελλάδα. Οι χώρες εκεί είχαν αποτύχει, η μια μετά την άλλη. Το αποτέλεσμα: λαϊκισμός, ταραχές, οικονομική κατάρρευση. Η Λατινική Αμερική ανέκαμψε, όταν οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής, διέγραψαν ένα μεγάλο μέρος του χρέους. Ακριβώς αυτό θα πρέπει να κάνει τώρα και η Γερμανία, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Δεν έχει κανένα νόημα να ζητούν από τους Έλληνες περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να δώσουν».

 

Ο κ. Σακς αναγνωρίζει πως κάτι τέτοιο θα ήταν δυσάρεστο για το Βερολίνο και τον γερμανό Καγκελάριο, ο οποίος, όπως λέει, θα πρέπει να πει στους ψηφοφόρους: «Χάσαμε ένα μέρος των χρημάτων μας, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την ευκαιρία για μια ρεαλιστική καινούργια αρχή».

 

Τέλος, υποστηρίζει ότι «για τον γερμανό φορολογούμενο αυτό θα σημάνει απώλειες, αλλά η Γερμανία θα πρέπει να το υποστεί, διαφορετικά δεν θα επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο