Ο Γεργκ Άσμουσεν, σημαίνων στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε την Πέμπτη ότι ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατό να συμφωνηθεί ένα πλήρες πρόγραμμα κρατικού δανεισμού ανάμεσα στην Κύπρο και τους διεθνείς πιστωτές μετά τη συζήτηση η οποία θα γίνει για το θέμα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.

«Πιστεύω ότι πρέπει να επιτύχουμε μια ταχεία αποπεράτωση [των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο]. Περιμένουμε ακόμη τα αποτελέσματα του ελέγχου για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, τα οποία αναμένεται να γίνουν γνωστά στα μέσα Ιανουαρίου. Κατόπιν το Eurogroup την 21η Ιανουαρίου μπορεί να κάνει μια πρώτη συζήτηση» για το πρόγραμμα, είπε ο Άσμουσεν κατά την διάρκεια μιας συζήτησης.

«Τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν [το συμβούλιο υπουργών] θα είμαστε ευελπίστως σε θέση να καταλήξουμε σε ένα πλήρες πρόγραμμα», πρόσθεσε ο Άσμουσεν.

Την Τετάρτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι η «διάσωση» της Κύπρου θα απαιτήσει χρόνο. Η Γερμανία, όπως και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, εκφράζει επιφυλάξεις για την έλλειψη διαφάνειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, που θεωρείται φορολογικός παράδεισος ειδικά για πλούσιους Ρώσους.