Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου που προβλέπει εκτίναξη του δημόσιου χρέους στο 150% του ΑΕΠ ως το 2014.Τα επόμενα χρόνια ωστόσο το υπουργείο προβλέπει ότι το χρέος θα ακολουθήσει πτωτική πορεία και θα μειωθεί περί το 100% του ΑΕΠ το 2020, επίπεδο που θεωρείται βιώσιμο.

 

Τα στοιχεία δόθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου στους πρέσβεις των χωρών της ευρωζώνης, ενώ δημοσιεύτηκαν παράλληλα απόψε στον ιστότοπο του υπουργείου. Οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανέρχονται περίπου σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

 

Για το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ η κυπριακή Κυβέρνηση ζήτησε επίσημα την επέκταση του χρόνου λήξης του δανείου κατά πέντε χρόνια, στο 2021, με περίοδο χάριτος δύο ετών και την έναρξη της πληρωμής κεφαλαίων το 2018.

 

Ο διευθυντής Οικονομικών Ερευνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους ανέφερε ότι οι εγχώριες τράπεζες διακρατούν το 48% του δημόσιου χρέους, οι εγχώριοι ασφαλιστικοί οργανισμοί και ταμεία προνοίας διακρατούν το 4%, άλλοι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν το 3%, ενώ ξένοι επενδυτές και πιστωτές διακρατούν το 45% του κυπριακού δημόσιου χρέους.