Ο πληθωρισμός της Κίνας επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο στο 2,5% από 2% το Νοέμβριο, καθώς ένα κύμα ψυχρού καιρού οδήγησε σε μεγάλη άνοδο των τιμών των λαχανικών, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times αναφέρει ότι η αύξηση του πληθωρισμού ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων επτά μηνών. Τα δύο τρίτα της μηνιαίας αύξησης οφείλονται στις τιμές των τροφίμων, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Μεγάλες περιοχές της Κίνας είχαν τον πιο κρύο χειμώνα εδώ και τρεις δεκαετίες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές της ενέργειας καθώς και τα κόστη παραγωγής και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.
 

Εάν επιταχυνθούν οι πιέσεις στο μέτωπο των τιμών, αυτό θα μπορούσε να περιορίσει το περιθώριο της κυβέρνησης στο Πεκίνο να τονώσει την κινεζική οικονομία, περιπλέκοντας την προοπτική της στην πορεία του έτους. Είναι, ωστόσο, πολύ νωρίς ακόμη για να σημάνει συναγερμός, αναφέρει το δημοσίευμα.
 

Αναλυτής της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας εκτιμά ότι οι πιέσεις στις τιμές των τροφίμων θα υποχωρήσουν πριν περάσει μεγάλο διάστημα. Η ανάκαμψη, ωστόσο, της κινεζικής οικονομίας, που είναι ορατή στα στοιχεία από το Σεπτέμβριο και μετά, μπορεί να συνεχίσει να πιέζει προς τα πάνω τις τιμές.
 

Εκτιμάται ότι η κινεζική οικονομία κατέγραψε μία ήπια επιτάχυνση στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, μετά από την επιβράδυνσή της για επτά συνεχόμενα τρίμηνα και ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της έφθασε το 8% πέρυσι. «Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σταδιακά στη διάρκεια του 2013», δήλωσε οικονομολόγος, στέλεχος χρηματοπιστωτικής εταιρείας, προβλέποντας ότι μπορεί να φθάσει έως το 3,5% στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.