Οι ισπανικές τράπεζες ενδέχεται να αρχίσουν να αποπληρώνουν αυτόν τον μήνα ένα τμήμα από τα περίπου 260 δισεκ. ευρώ που έχουν δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς η πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές έχει καταστεί πιο εύκολη χάρη στην άμβλυνση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας Sabadell, που έχει δανεισθεί περίπου 24 δισεκ. ευρώ σε δημοπρασίες τίτλων, σχεδιάζει αν αποπληρώσει περίπου το 10 με 20% του συνολικού δανείου μέσα στον Ιανουάριο, αποκάλυψε σήμερα πηγή προσκείμενη στην τράπεζα.
 

«Θα αρχίσουμε να ξεπληρώνουμε ένα συμβολικό ποσόν μεταξύ 2,4 και 4,8 δισεκ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο για να δείξουμε ακριβώς πως έχουμε και άλλες πηγές χρηματοδότησης εκτός από την ΕΚΤ», διευκρίνισε η ίδια πηγή.
 

Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας, η BBVA και η Santander συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων ιδρυμάτων που δανείσθηκαν φθηνό χρήμα από το 1 τρισεκ. ευρώ που χορήγησε η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες τον Δεκέμβριο 2011 και Ιανουάριο 2012 μέσω του μακροπρόθεσμου προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης LTRO για να αποφευχθεί η έλλειψη ρευστότητας στο αποκορύφωμα της κρίσης στην ευρωζώνη.


Οι δύο τράπεζες, η BBVA και η Santander, που άντλησαν 35 δισεκ. ευρώ και περί τα 22 δισεκ. ευρώ αντίστοιχα, δεν θέλησαν να απαντήσουν εάν πρόκειται να αρχίσουν να αποδίδουν στην ΕΚΤ κάποια από τα οφειλόμενα κεφάλαια, παρά το ότι οι αναλυτές εκτιμούν πως θα αποπληρώσουν μέρος των δανείων τους για να δείξουν ότι μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση κι από άλλες πηγές.
 

Η Caixabank, που άντλησε 18,5 δισεκ. ευρώ σε δύο δημοπρασίες τίτλων, δεν έχει αποφασίσει ακόμη πότε θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνειά της, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.
 

Η κρατικοποιημένη, υπό την απειλή της χρεοκοπίας, Bankia δεν έχει ανακοινώσει πόσα δάνεια έχει αντλήσει τον περασμένο Δεκέμβριο από το ειδικό πρόγραμμα της ΕΕ για την Ισπανία, που αντιστοιχούν σχεδόν στα μισά χρήματα που διατέθηκαν στα άλλα ισπανικά ιδρύματα, αλλά αναλυτές εκτιμούν πως η δανειοδότησή της αγγίζει τα 30 δισεκ. ευρώ. Η τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει ακόμη εάν έχει αποφασίσει να αποδώσει κάποια από τα δάνειά της.