Στο φουλ βάζει τις μηχανές η κυβέρνηση, καθώς τη Δευτέρα ξεκινά μια δύσκολη εβδομάδα με πολύ κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή και με φόντο την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου που φθάνει τα 9,2 δις ευρώ. Η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνομιλητές του, είναι να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των υπουργείων ώστε να μην γίνει ούτε ένα τυχαίο ή διαδικαστικό λάθος που θα διακινδυνέψει τη χρηματοδότηση, τη στιγμή που η οικονομία έχει πάρει ανοδική πορεία και η χώρα πάει καλά.

Το χθεσινό αλαλούμ στη βουλή  ανάγκασε τον Υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις 6 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και να τις καταθέσει ξανά με τη μορφή νομοσχεδίου διατηρώντας όμως τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Η κίνηση αυτή του Γιάννη Στουρνάρα προκάλεσε εκ νέου τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη μορφή του κατεπείγοντος.

Η απαξίωση του νομοθετικού έργου της Βουλής δεν έχει προηγούμενο με διάσπαρτες ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν από αλλαγές στη δανειακή σύμβαση έως απελευθέρωση της πώλησης βρεφικού γάλακτος, και όλα αυτά σε ένα πολυνομοσχέδιο 174 σελίδων που πάει προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αύριο. Και όλα αυτά με τον γνωστό εκβιαστικό τρόπο στο παρά πέντε ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Euroworking group που γίνεται την ίδια μέρα με θέμα την εκταμίευση των υπόλοιπων 9,2 δισ. ευρώ της περιβόητης δόσης-μαμούθ.

Επίσης για να λάβει η Ελλάδα τη δόση του Ιανουαρίου θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις τιμές του ρεύματος για τους πελάτες χαμηλής τάσης της ΔΕΗ.

Το επόμενο τεστ για την κυβερνητική πλειοψηφία, είναι η ψηφοφορία της Πέμπτης για τις προτάσεις παραπομπής σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες αποδυναμώνουν την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζουν, ότι από την αρχή και άμεσα έκαναν αυτό που ήταν θεσμικά σωστό.

Κυβερνητική πηγή έλεγε στο Newpost πως η κυβέρνηση «πιάνει το νήμα από την αρχή». «Αυτός που είχε τη δυνατότητα και το κίνητρο από τα πολιτικά πρόσωπα να κάνει το συγκεκριμένο αδίκημα, φαίνεται ότι ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου» σημείωνε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως «από εκεί ξεκινά να ξετυλίγεται ο μίτος και όπου φθάσει».

Για το θέμα της ψηφοφορίας, σημειώνουν επίσης από την κυβέρνηση, αφενός δεν έχει ακουστεί κάτι διαφορετικό από τους βουλευτές των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν, αφετέρου απέναντι σε ένα τέτοιο σκεπτικό είναι λογικό να μην έχει κανείς κάποια άλλη άποψη.

Νίκος Παναγιωτόπουλος