Τους τελευταίους 21 μήνες, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission) διεξήγαγε έρευνα για τον τρόπο λειτουργίας της Google και αν καταπατά τους νόμους που αφορούν την ανταγωνιστική αγορά.

Η επιτροπή FTC, ομόφωνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο κολοσσός της δικτυακής αναζήτησης, δεν εφαρμόζει παράνομες μονοπωλιακές τακτικές, χειραγωγώντας τα αποτελέσματα αναζήτησης εις βάρος των ανταγωνιστών της.

Η πιο κρίσιμη απόφαση, για το κύρος της εταιρείας, είχε να κάνει με τα αποτελέσματα των αναζητήσεων και το κατά πόσο αυτά θα κρίνονταν ως άδικα και παράνομα από την FTC. Πολλοί θα ήθελαν να δουν δραματικές αλλαγές στους αλγορίθμους που χρησιμοποιεί η Google, όμως η επιτροπή έκρινε πως δεν γίνεται καμία παραβίαση των αντίστοιχων νόμων, με την Google να κερδίζει έτσι μία πολύ σημαντική «μάχη».

Η FTC τονίζει πως όποιος δεν συμφωνεί με τα αποτελέσματα των αναζητήσεων έχει κάθε δικαίωμα να αποσυρθεί από αυτά, καθώς και από τις διαφημίσεις στα Google+, Google Shopping και το Hotel. Στην ίδια λογική και η Google μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Από την άλλη πλευρά, οι διάφοροι ανταγωνιστές δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την συγκεκριμένη απόφαση και μέσω του site FairSearch, που αντιπροσωπεύει πολλούς από αυτούς, προσπαθούν να αυξήσουν την πίεση για περιορισμό της Google.


Πηγή: Euro2day