Στο Βουκουρέστι βρίσκεται κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας για να ξεκινήσει την έβδομη και την όγδοη αξιολόγηση της δανειοδοτικής συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα (stand by agreement) με τη Ρουμανία.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, θα αναλυθούν τα ζητήματα των τρεχουσών εξελίξεων στη ρουμανική οικονομία και του προϋπολογισμού του 2013. Ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό υπουργός Λιβίου Βοϊνέα δήλωσε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "Realitatea TV" ότι ελπίζει πως οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό θα ολοκληρωθούν την πρώτη εβδομάδα της επίσκεψης του κλιμακίου, προκειμένου, στη συνέχεια, ο προϋπολογισμός να κατατεθεί στο κοινοβούλιο.

Ο ίδιος τόνισε ότι, οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό έχουν ήδη ξεκινήσει με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα από την περασμένη εβδομάδα. Στη διάρκεια των συζητήσεων διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, πρόσθεσε ο κ. Βοϊνέα. Σημείωσε δε ότι ο προϋπολογισμός του 2013 είναι αναπτυξιακός και όχι προϋπολογισμός λιτότητας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το ύψος της παρούσας δανειοδοτικής συμφωνίας της Ρουμανίας με το ΔΝΤ διαμορφώνεται σε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2012, το συμβούλιο του ΔΝΤ, έπειτα από την ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης της συμφωνίας, αποδέσμευσε μία νέα δόση ύψους 519,2 εκατ. ευρώ για τη χώρα.