Η Ιρλανδία είναι αποφασισμένη να βγει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέχρι το τέλος του 2013, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας προσθέτοντας ότι η ιρλανδική οικονομία έχει αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται ενώ οι δημόσιες δαπάνες βρίσκονται υπό έλεγχο. 

 

«Έχουμε ακόμα πολλές προκλήσεις μπροστά μας και η οικονομία είναι ακόμα εύθραυστη αλλά είμαι βέβαιος ότι το 2013 μπορεί να είναι το έτος που η Ιρλανδία θα βγει από το πρόγραμμα αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Έντα Κένι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο καθώς η χώρα του αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. για το επόμενο εξάμηνο. 

 

Ο Κένι δήλωσε επίσης ότι η καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως της ανεργίας των νέων,  θα είναι μια από τις προτεραιότητες του για τους επόμενους έξι μήνες. Δήλωσε επίσης ότι η Ιρλανδία θα εργαστεί για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας, ενώ πρόσθεσε ότι είναι καιρός να ξεκινήσει η συζήτηση για μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

 

«Έχουμε μεγάλες ελπίδες για το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων στην κατεύθυνση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Κένι.