Δύο μέρες πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας την ερχόμενη Δευτέρα, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της Κύπρου, συνεχίζεται η συζήτηση με την αμερικανική εταιρεία Pimco για να υπάρξει κατάληξη στο ύψος του ποσού που χρειάζεται για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.


Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, που μιλούσε στο ΡΙΚ, διευκρίνισε ότι στη συνεδρία του Eurogroup τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών δεν θα έχει στα χέρια του το ποσό του διαγνωστικού ελέγχου. Αυτό που θα γνωρίζει, είπε, είναι η πορεία των διαβουλεύσεων.

Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι οι αριθμοί για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης διαμορφώνονται αναλόγως των στοιχείων, που προστίθενται ή που αφαιρούνται.

Η Pimco πραγματοποιεί από τον περασμένο Οκτώβριο διαγνωστικούς ελέγχους στα δανειστικά χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών και των συνεργατικών με στόχο να υπολογίσει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες την επόμενη τριετία.

Ο υπολογισμός γίνεται στη βάση ενός βασικού και ενός ακραίου σεναρίου για τις ζημιές που θα υποστούν οι τράπεζες στα δανειστικά τους χαρτοφυλάκια μέχρι τα μέσα του 2015.

Τον Δεκέμβριο, η Pimco είχε παραδώσει την προκαταρκτική της έκθεση βάσει της οποίας το βασικό σενάριο ήταν κοντά στα 6,5 δισεκ ευρώ και το ακραίο κοντά στα 10 δισεκ ευρώ, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους. Βοηθητικό ρόλο στην προσπάθεια των κυπριακών αρχών να διευκρινίσουν τους κεφαλαιακούς υπολογισμούς της Pimco έχει αναλάβει η Blackrock, που έχει κάνει αντίστοιχους ελέγχους σε Ελλάδα και Ιρλανδία.

Η κ. Στυλιανού είπε σήμερα ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νέο χρονοδιάγραμμα για οριστικοποίηση των αριθμών της Pimco και ότι το ακραίο σενάριο αναμένεται να είναι κάτω από 10 δισεκ ευρώ.

Το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το χρέος θα φθάσει το 140% του ΑΕΠ το 2020 και θα υποχωρήσει στο 100% μέχρι το 2020. Ωστόσο, άλλοι αναλυτές ανεβάζουν το ύψος του χρέους στο 150-160% του ΑΕΠ ενώ το ΔΝΤ έχει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, θέτοντας επί τάπητος την ανάγκη απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, αντί μέσω του κράτους.