Τους στόχους που έχει για το Eurogroup, εφόσον αναλάβει την προεδρία του, ανέλυσε σε επιστολή του προς τους ευρωπαίους ομολόγους του ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο 46χρονος Ολλανδός αναμένεται να τοποθετηθεί εντός της ημέρας επικεφαλής του Eurogroup ενημέρωσε σήμερα τους συναδέλφους του ότι τον ενδιαφέρει να μετατοπιστεί εφεξής το επίκεντρο της προσοχής από την απλή διαχείριση κρίσεων προς τις πιο μακροπρόθεσμες οικονομικές πολιτικές, ούτως ώστε παράλληλα να αναπτερωθεί και η κλονισμένη εμπιστοσύνη προς την 17μελή ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας  τόνισε ότι αντιλαμβάνεται ότι τα νέα του καθήκοντά του σημαίνουν έναν αυξημένο ρόλο, στο πλαίσιο του ισχύοντος κοινοτικού πλαισίου.

Στην επιστολή ανέφερε σε τι θέλει να επικεντρωθεί αν τελικά αναλάβει επικεφαλής του Eurogroup, σημειώνοντας ότι θα επιδιώκει να συμμετέχει στις συνόδους κεντρικών τραπεζιτών-υπουργών Οικονομικών των οκτώ πλουσιότερων και 12 αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη μας, του G20.

Ο Ολλανδός υπουργός, που έχει αναλάβει προ τριμήνου τα καθήκοντά του στη συμμαχική ολλανδική κυβέρνηση, εστίασε επίσης στο ότι η ευρωζώνη πρέπει να εμμείνει στις μεταρρυθμίσεις και στην εδραίωση του χρηματοπιστωτικού συστήματός της, προς ικανοποίηση των επενδυτών.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη που καταφέραμε να συγκρατήσουμε», υπογράμμισε ο ίδιος στην επιστολή του αυτήν. «Το κέντρο ειδικού βάρους πρέπει να μετατοπιστεί, από τη διαχείριση της κρίσης προς την παροχή και εφαρμογή υγιών μεσοπρόθεσμων πολιτικών», υπογράμμισε επίσης.

Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε εξάλλου ότι οι οικονομικές πολιτικές στην ευρωζώνη, που πλήττεται εσχάτως από την ύφεση, πρέπει να αποκαταστήσουν τη σταθερή ανάπτυξη, προαπαιτούμενο όμως της οποίας είναι μια υγιής δημοσιονομική πολιτική. Τόνισε ότι οι εν λόγω πολιτική είναι εξατομικευμένη για κάθε κράτος μέλος στην ευρωζώνη.

«Η ταχύτητα με την οποία επιτυγχάνεται η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζει να βασίζεται πάνω στους ξεχωριστούς οικονομικούς κινδύνους για τα υπό μακροπρόθεσμο πρίσμα δημοσιονομικά προβλήματα» εκάστου μέλους, ανέφερε στην επιστολή του ο Ντάισελμπλουμ.

Επίσης υπογράμμισε ότι κάθε κυβέρνηση πρέπει να επιτεθεί στα δομικού όσο και εξισορροπητικού χαρακτήρα δημοσιονομικά προβλήματά της, στα οποία συμπεριέλαβε τις δημόσιες δαπάνες και τη μείωση εισοδημάτων.