Τη δυσαρέσκειά της για τον διορισμό του ολλανδού υπουργού Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ στη θέση του προέδρου του Eurogroup, εξέφρασε η Ισπανία μέσω του ΥΠΟΙΚ της, Λουίς ντε Γκίντος, αφού πιστεύει ότι η ίδια «δεν εκπροσωπείται επαρκώς στους θεσμούς της ΕΕ».

Ο 46χρονος Ολλανδός υπουργός Οικονομικών επελέγη χθες για να διαδεχθεί τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση αυτή. Ο διορισμός του υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη μέλη του Eurogroup εκτός της Ισπανίας, η οποία απείχε από την ψηφοφορία.

Η Ισπανία ενήργησε κατ' αυτόν τον τρόπο λόγω «μιας κατάστασης για την οποία η Ισπανία πιστεύει ότι δεν είναι δίκαιη, η οποία είναι η εκπροσώπησή της στους θεσμούς της ΕΕ, όπως συνέβη με τον πρόσφατο διορισμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT)», σημείωσε ο ντε Γκίντος.

Τον Νοέμβριο η Ισπανία δεν υποστήριξε τον διορισμό του Λουξεμβούργιου Ιβ Μερς για να αντικαταστήσει τον Ισπανό Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ-Παράμο στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ.

Τον Ιούλιο, ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ εξελέγη επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και πάλι νικώντας έναν Ισπανό υποψήφιο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η κατάσταση αυτή θα διορθωθεί σταδιακά και ότι η Ισπανία θα έχει την εκπροσώπηση που ανταποκρίνεται στην βαρύτητα και στις προσπάθειες και στην συμβολή που έχει», σημείωσε ο ντε Γκίντος.

Ο Ντάισελμπλουμ ήταν κατάλληλος για να ηγηθεί του Eurogroup, πρόσθεσε ωστόσο ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών και δεσμεύτηκε η Ισπανία να συνεργαστεί πλήρως μαζί του.