Τόκιο (Dow Jones) – Το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ για το προηγούμενο έτος, στα 6,927 τρισ. γιεν (78,3 δισ. δολάρια), ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, αναδεικνύοντας πώς ένα ισχυρό γιεν, η διαμάχη με την Κίνα και η αύξηση των ενεργειακών εισαγωγών επηρέασαν την οικονομία.

Το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών το Δεκέμβριο, εμφάνισε έλλειμμα 641,5 δισ. γιεν, κυρίως εξαιτίας των χαμηλών εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών. Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου ήταν χειρότερα από το έλλειμμα των 548,5 δισ. ευρώ που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires και του Nikkei, και ήταν υψηλότερο 208% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ακόμη, σηματοδοτεί τον έκτο συνεχόμενο μήνα που εμφανίζεται έλλειμμα, και πρόκειται για τη μακροβιότερη τέτοια περίοδο από το 1980.

Τα τελευταία στοιχεία έρχονται να εντείνουν τις πιέσεις στους φορείς χάραξης πολιτικής ώστε να διατηρηθούν τα μέτρα τόνωσης στην οικονομία μέχρι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη να κερδίσει έδαφος και οι εξαγωγείς να αισθανθούν τις πλήρεις επιδράσεις από την υποχώρηση του γιεν τους τελευταίους μήνες. Η ιαπωνική οικονομία στηρίζεται στις εξαγωγές και στα μέτρα τόνωσης για την οικονομία καθώς ο πληθωρισμός και η συρρίκνωση του πληθυσμού, συνεχίζουν να πλήττουν την εγχώρια ζήτηση.

Το προηγούμενο έτος το εμπορικό έλλειμμα ήταν υπερδιπλάσιο στα 2.565 τρισ. γιεν (το 2011), και ήταν το πρώτο ετήσιο εμπορικό έλλειμμα από το 1980. Το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ ήταν το έλλειμμα των 2,613 τρισ. γιεν το 1980, όταν το παγκόσμιο πετρελαϊκό σοκ «φούσκωσε» τις εισαγωγές της Ιαπωνίας.

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, οι εξαγωγές υποχώρησαν 5,8% σε ετήσια βάση στα 5,3 τρισ. γιεν, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, και πρόκειται για τον έβδομο μήνα πτώσης. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για πτώση 4,7%.

Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 1,9% στα 5,942 τρισ. γιεν, σηματοδοτώντας τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο, ανακοίνωσε το υπουργείο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 2,5%.


Πηγή: capital.gr