Η επιβολή νέων φόρων μόνο σε ανάκαμψη δεν οδηγεί την αγορά ακινήτων, ενώ θα απαιτούνταν οκτώ χρόνια για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2005. Και αυτό ακόμη και εάν κάθε χρόνο κατασκευάζονταν στην Ελλάδα εκατοντάδες νέες οικοδομές. Αυτό αναφέρει ο Επαμεινώνδας Πανάς, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην έρευνα της ελληνικής κτηματαγοράς για το ‘α  εξάμηνο του 2013.

«Πρόκειται για την χειρότερη των τελευταίων μεταπολεμικών χρόνων κρίση που πλήττει την κτηματαγορά, επηρεάζοντας έντονα την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών και τους εργαζόμενους στο real estate» σημειώνει ο κ. Πανάς, επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας.

Όπως αναφέρει το capital.gr, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών -στις οποίες στηρίζεται η εξαμηνιαία μελέτη- η κρίση φαίνεται ότι θα διαρκέσει αρκετά, αν και μπορεί να εμφανισθούν μικρού μεγέθους αυξομειώσεις, λόγω προσωρινών και ευκαιριακών προσφορών των κατασκευαστών.

Αυτό, επίσης, που μοιάζει βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, η αγορά ακινήτων θα βρίσκεται στον «πάγο».

Και αυτό επειδή οι κατοικίες είναι υπερεκτιμημένες κατά 10%-30%, συγκριτικά με τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, ενώ αγγίζει τις 200.000 ο αριθμός των απούλητων κατοικιών, σε όλη τη χώρα.  Αλλά λόγω των αρνητικών δημογραφικών στοιχείων, της εκτιμώμενης ανόδου της ανεργίας το 2013, της αυστηριοποίησης των κριτηρίων δανεισμού και της περαιτέρω συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, η αγορά των ακινήτων θα "βρίσκεται στον πάγο".

Ταυτόχρονα, η υπερφορολόγηση των ακινήτων κρατάει ακόμη περισσότερο τα ακίνητα «κάτω από το νερό», ενώ, όπως  εξηγεί ο κ. Πανάς, για να φτάσει η αγορά στα επίπεδα του 2005, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα θα πρέπει να αυξηθεί κατά 389%!

«Βάσει του αριθμού των οικοδομικών αδειών, αν από σήμερα η κτηματαγορά άρχιζε να κινείται με ρυθμό αύξησης αδειών κατά 17,1% ετησίως, θα απαιτούνταν οκτώ χρόνια για να επανέλθουμε στα επίπεδα του 2005» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις κατασχέσεις των οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, ο πλειστηριασμός των ακινήτων δείχνει, καταρχήν, αν τα νοικοκυριά μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ακόμη παρουσιάζει την ένταση αυτού του κοινωνικοοικονομικού προβλήματος, αφού ο αριθμός των ακινήτων που τίθενται σε πλειστηριασμό συνεχώς αυξάνεται.

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς (42,5% σήμερα από 47,1% στην προηγούμενη συγκυρία) εκτιμούν ως αμετάβλητη την κατάσταση των κατασχέσεων των επαγγελματικών χώρων.

Όσον αφορά τις κατοικίες, το 51,8% των ερωτηθέντων που εκτιμά ως αμετάβλητη την κατάσταση των κατασχέσεων, σε σχέση με έξι μήνες πριν. Ταυτόχρονα, το 33,7% αυτών εκτιμά ότι είναι «κάπως περισσότερες» οι κατασχέσεις κατοικιών, σήμερα, συγκριτικά με 6 μήνες πριν.

Πηγή: capital.gr