Από την εθελούσια έξοδο σε... αδιέξοδο. Πάνω από 150.000 ιταλοί εργαζόμενοι που έπαψαν να εργάζονται αφού εντάχθηκαν σε πακέτα «εθελούσιας εξόδου» που προσέφεραν οι εταιρείες που τους απασχολούσαν κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη, σύμφωνα της μπερλουσκονικής εφημερίδας Il Messaggero της Ρώμης.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι «ένα χρόνο μετά την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού από την κυβέρνηση Μόντι, συνεχίζουν να προκύπτουν διαρκώς νέα προβλήματα».

Το φαινόμενο το οποίο στην Ιταλία ονομάζεται «Esodati», (εργαζομένων που έφυγα από την δουλειά τους, αλλά χωρίς να πάρουν σύνταξη) οφείλεται στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας που εγκρίθηκε δυο μήνες μετά την σύσταση της κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Υπάρχουν εργαζόμενοι που θα πρέπει να περιμένουν επτά, ακόμα και δέκα χρόνια πριν βγουν στην σύνταξη, ενώ πέρυσι πίστευαν ότι η αναμονή δεν θα υπερέβαινε την διετία.

Μέχρι το τέλος του 2012, η κυβέρνηση της Ρώμης, έπειτα από αλλεπάλληλες, μεταβαλλόμενες προβλέψεις και εκτιμήσεις σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των esodati, διέθεσε 9 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των αναγκών 140.000 πολιτών.

Τώρα όμως προκύπτει ότι υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός Iταλών που θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση (χωρίς δουλειά αφού παραιτήθηκαν λόγω των χρηματικών κινήτρων, αλλά και χωρίς σύνταξη), γεγονός που δημιουργεί τεράστια αμηχανία και σάλο, ειδικά εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δεν παίρνει θέση επί του θέματος ενώ η υπουργός Εργασίας Έλσα Φορνέρο δηλώνει ότι «δεν έχει λάβει νέα στοιχεία από τους αρμόδιους ασφαλιστικούς οργανισμούς».

Σε παρέμβασή του σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai Tre, σήμερα το πρωί, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ζήτησε από τον Μόντι «να συμπεριλάβει άμεσα το θέμα στο πολιτικό του πρόγραμμα» και πρόσθεσε ότι «κάθε χρόνο, το ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε για την κάλυψη της ειδικής αυτής κατηγορίας πολιτών θα πρέπει να διευρύνεται και να προσαρμόζεται στα δεδομένα που θα προκύπτουν».