Την πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέα Μέρι Τζο Γουάιτ πρόκειται να τοποθετήσει ο Μπαράκ Ομπάμα στην κεφαλή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.Η επιλογή καταδεικνύει την πρόθεση της αμερικανικής προεδρίας αναθέσει σε μια σκληρή προσωπικότητα την εποπτεία των συναλλαγών στην Γουόλ Στριτ, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

 

Η Γουάιτ, πρώην εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έγινε γνωστή διώκοντας κατηγορούμενους για τρομοκρατία και αφεντικά της μαφίας.

 

Είναι η τρίτη γυναίκα κατά σειρά που αναλαμβάνει την ηγεσία της ισχυρής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
 

Θα διαδεχθεί την Ελίς Ουόλτερ, η οποία ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον Δεκέμβριο, όταν παραιτήθηκε η Μέρι Σαπάιρο.
 

Επίσης, βάσει δήλωσης του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, ο Ομπάμα σχεδιάζει να διατηρήσει τον Ρίτσαρντ Κόρντρεϊ στην κεφαλή της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την προστασία των καταναλωτών στον χρηματοοικονομικό τομέα (Consumer Financial Protection Bureau, CFPB).
 

H Ομοσπονδιακή υπηρεσία είναι αρμόδια για την επιτήρηση τομέων όπως είναι αυτός των ενυπόθηκων δανείων, καθώς και των δανείων προς φοιτητές.
 

Στην SEC η Μέρι Τζο Γουάιτ αναμένεται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε ο νόμος Ντοντ-Φρανκ (2010) με στόχο να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας στο χρηματιστήριο μετοχών, στη σκιά της κατάρρευσης της Lehman Brothers.