Οριακές μεταβολές παρατηρούνται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, με τους αναλυτές να αναμένουν βελτίωση για τον Ιανουάριο. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Ifo θα ανακοινωθούν στις 11.00 (ώρα Ελλάδος).

Αρνητικά έχει επηρεάσει, ωστόσο, το επενδυτικό κλίμα η χθεσινή ανακοίνωση της Nokia ότι δεν θα διανείμει μέρισμα για πρώτη φορά στην ιστορία της, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των εκτιμήσεων των αναλυτών για τον φιλανδικό κολοσσό

Στις 10.17 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωνε οριακή πτώση 0,17% στις 1.169,09 μονάδες. Την ίδια ώρα στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρούσε κατά 0,12% στις 6.257,87 μονάδες, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 παρέμενε σταθερός στις 3.751,15 μονάδες και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχυόταν οριακά στις 7.753,29 μονάδες.

«Παρατηρούμε την ανθεκτικότητα [της αγοράς] εδώ και πολλές εβδομάδες, κάτι που φανερώνει απουσία διάθεσης για ρευστοποιήσεις», σχολιάζει στο Reuters ο Άντερς Σόντερμπεργκ από την SEB στη Στοκχόλμη. «Πιστεύω ότι θα δούμε νέο υψηλό στη σημερινή συνεδρίαση, πριν από μια βαθύτερη διάρθρωση».