Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε αμφιβολίες όσον αφορά την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020 στη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

«Έχω την εντύπωση ότι οι θέσεις (των κρατών) εξακολουθούν να είναι πολύ διαφορετικές», δήλωσε ο Σουλτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Σουλτς υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να απορρίψει τον συμβιβασμό που θα επιτευχθεί στη διάρκεια της επερχόμενης συνόδου, αν είναι πολύ διαφορετικός από τα αρχικά αιτήματα που έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Όσο περισσότερο το Συμβούλιο απομακρύνεται από τους αριθμούς της Επιτροπής, τόσο πιο πιθανό είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απορρίψει τον συμβιβασμό αυτό», προειδοποίησε. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, μπορούμε να ζήσουμε και με έναν ετήσιο προϋπολογισμό», υποστήριξε ο Σουλτς.

«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ίσως μάλιστα να μπορέσουμε να εργαστούμε καλύτερα με έναν ετήσιο προϋπολογισμό», πρόσθεσε. Ο Σουλτς έχει απορρίψει την συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Τον Νοέμβριο του 2012 ο Ρομπάι, σε μια προσπάθεια να καταλήξει σε συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, μείωσε κατά 75 δισεκατομμύρια ευρώ το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε ζητήσει προϋπολογισμό ύψους 973 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Φινλανδία, έχουν απορρίψει την πρόταση αυτή.

Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του προέδρου του με πολύ μεγάλη πλειοψηφία 517 ψήφων, ο Σουλτς εκτίμησε ότι «το Συμβούλιο πρέπει να λάβει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πολύ σοβαρά υπόψη του».

Ο Ρομπάι διεξήγαγε έντονες διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες προτού αποφασίσει να αφιερώσει τη σύνοδο κορυφής της 7ης και 8ης Φεβρουαρίου στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Την Τρίτη εξάλλου είχε καλέσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να «συμβιβαστούν», ώστε να υπάρξει συμφωνία.