Έσοδα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στον αυστριακό προϋπολογισμό το 2014 μετά την έναρξη της ισχύος —την 1η Ιανουαρίου 2014— της συμφωνίας που πρόκειται να υπογράψει την ερχόμενη Τρίτη με το Λιχτενστάιν για τη φορολόγηση αυστριακού μαύρου χρήματος στις τράπεζές του περιμένει η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ.

Το πράσινο φως για τη συμφωνία πρόκειται να δώσει την ερχόμενη Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια η υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στο Λιχτενστάιν για την υπογραφή της.


Πρόκειται για παρόμοια συμφωνία με εκείνη που είχε υπογράψει τον περασμένο Απρίλιο η Αυστρία με την Ελβετία για τη φορολόγηση αυστριακών καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες, από την οποία αναμένονται φέτος έσοδα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στον αυστριακό προϋπολογισμό.
 

Σε δηλώσεις της στη Βιέννη, η Φέκτερ χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία με το Λιχτενστάιν, ως «κάτι παραπάνω από καλή είδηση, αφενός για μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη και αφετέρου κατά της ελκυστικότητας της φοροδιαφυγής».


Βάση της νέας συμφωνίας είναι εκείνη με την Ελβετία, αλλά αυτή θα λαμβάνει υπόψη της επιπλέον και το γεγονός ότι στο Λιχτενστάιν βρίσκονται συνολικά 32.000 «ιδρύματα», χωρίς να είναι γνωστό πόσα από αυτά αφορούν Αυστριακούς.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν, Βαντούζ, υπάρχουν περί τις 6.000 αυστριακά ιδρύματα, ενώ ο αρμόδιος διευθυντής του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Νολτς, υπολογίζει τον αριθμό τους σε 3.000, για τα οποία πρέπει να υπάρξει διάκριση ανάμεσα σε διαφανή και μη, δηλαδή αυτά των οποίων ο ιδρυτής δεν είναι γνωστός, και για τα οποία η φορολογική επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη.
 

Οι φορολογικοί συντελεστές αναμένεται πως δεν θα απέχουν πολύ από αυτούς που συμφωνήθηκαν με την Ελβετία —δηλαδή μεταξύ 15 και 38%— ανάλογα με το πόσα χρήματα και για πόσο καιρό υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν.
 

Τα ετήσια έσοδα από την είσπραξη του φόρου των τόκων καταθέσεων, που θα είναι υποχρεωτικός για τις αυστριακές καταθέσεις στην Ελβετία και θα αποδίδεται κατόπιν στην Αυστρία, υπολογίζεται να ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αυστριακής κυβέρνησης, το ποσό των χρημάτων Αυστριακών που βρίσκεται σήμερα σε ελβετικές τράπεζες, πρέπει να ανέρχεται ανάμεσα σε 15 έως 20 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να μπορεί να διακριβωθεί τι ποσοστό από αυτό το ποσό είναι «μαύρο χρήμα».