Σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψε σήμερα το κόστος δανεισμού του Ιταλικού Δημοσίου, παρά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που καταδεικνύουν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1996.
 

Ειδικότερα, η Ιταλία προχώρησε σήμερα στη δημοπρασία διετών και πενταετών ομολόγων αντλώντας 6,63 δισ. ευρώ. Το ιταλικό Δημόσιο άντλησε 4 δισ. ευρώ από διετή ομόλογα με μηδενικό κουπόνι, καθώς και 2,63 δισ. ευρώ από ομόλογο που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2018.

Το επιτόκιο για το διετές ομόλογο υποχώρησε στο 1,434%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2010, έναντι 1,88% στην αντίστοιχη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου 2012.

Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία για την ιταλική καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιανουάριο τα οποία την τοποθετούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών.

Συγκεκριμένα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις 84,6 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 85,7 μονάδες το Δεκέμβριο, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1996. Τα επίπεδα εμπιστοσύνης υποχώρησαν σε όλα τα μέτωπα, ειδικώς στον δείκτη που μετρά την προσωπική εμπιστοσύνη.