Η εκπόνηση ενός δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου για την ελληνική οικονομία, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σήμερα το απόγευμα, στο Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ, Ραφαήλ Μωυσής και Άγγελος Τσακανίκας, και του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Κορλίρας.

Εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε στους δημοσιογράφους ότι ανέθεσε στο ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ,  μια μελέτη με τρία θέματα:
· Πώς θέλουμε να είναι η ελληνική οικονομία το 2020. Αυτό αφορά τα μακροοικονομκά στοιχεία.
· Ποιοι κλάδοι θα τραβήξουν το «κάρο» της ανάπτυξης τα επόμενο χρόνια μέχρι το 2020.
· Με τι τρόπο θα φτάσουμε εκεί, στο ιδανικό.

«Αυτό το κάνουμε πρώτον για να δούμε ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, δηλαδή πώς πρέπει να είναι το αναπτυξιακό μας πρότυπο. Το δεύτερο, όμως, και πιο βασικό είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο θέλουμε να στηρίζεται σε μια κατεύθυνση, την οποία θα μας δώσει αυτή η μελέτη. Ο χρονικός ορίζοντας είναι περίπου πέντε μήνες για να πάρουμε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, πάνω στην οποία θα στηρίξουμε το ΕΣΠΑ και την ενημέρωση των αγορών και του κόσμου, για το πώς η κυβέρνηση βλέπει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και το νέο ΕΣΠΑ» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «δει πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή, στη μεταμνημονιακή Ελλάδα».

«Προφανώς το νέο ΕΣΠΑ δεν μπορεί, λόγω του ότι είμαστε στη φάση που το σχεδιάζουμε, να ειδωθεί χωριστά. Θα πρέπει να ενταχθεί στη λογική ενός συνολικού σχεδιασμού με όλους τους περιορισμούς που έχει από τη φύση του και τους Κοινοτικούς Κανονισμούς. Είπαμε να το προχωρήσουμε μέσα σε αυτόν τον ορίζοντα, στο πεντάμηνο στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Στουρνάρας, διότι πρώτον έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις για το ΕΣΠΑ και δεύτερον δεν ξεκινάει εκ του μηδενός η προσπάθεια. Υπάρχουν, ήδη, μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ, της McKinsey και της ΒCG. Πάμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το οποίο υπάρχει και να παρουσιάσουμε αυτή την πρόταση. Δεν είμαστε κατευθυνόμενη οικονομία. Επομένως δεν πάμε να υποδείξουμε στον κάθε επιχειρηματία τι θα κάνει. Κατά βάση πάμε να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε με τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το κράτος, όπως είναι το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, το ΕΤΕΑΝ κτλ, με τον καλύτερο τρόπο. Δεύτερο πώς θα αντιμετωπίσουμε τα όποια διοικητικής φύσεως προβλήματα υπάρχουν, τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, ώστε να διευκολύνουμε την ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.