Η κάμψη της πορτογαλικής οικονομίας φέτος θα είναι μικρότερη εν σχέσει με το 2012 και η χώρα, η οποία λαμβάνει δανειακή βοήθεια από την τρόικα πιθανώς στη διάρκεια του 2014 να επανέλθει στην ανάπτυξη, εκτίμησε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου την Τετάρτη.

«Όλες οι προβλέψεις είναι σε μια και μόνη κατεύθυνση, δηλαδή ότι το 2014 η πορτογαλική οικονομία θα ανακάμψει με όρους ανάπτυξης και ότι όλη τη φετινή χρονιά θα ανακοπεί η υφεσιακή τάση», επισήμανε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.
 

Τα σημάδια ότι η Πορτογαλία, αλλά και η Ιρλανδία οδεύουν προς την έξοδο από την κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη τρία χρόνια πλέον αποτελούν μια από της αιτίες της συγκρατημένης αισιοδοξίας στις διεθνείς χρηματαγορές τις τελευταίες εβδομάδες.


Η πορτογαλική οικονομία πάντως συνεχίζει να πλήττεται από τη μείωση της ζήτησης στην 17μελή ευρωζώνη και τις επιπτώσεις από τις εκτεταμένες περικοπές δημοσίων δαπανών που έχουν ήδη γίνει στα κράτη-μέλη του Νότου κι όχι μόνον με στόχο την δημοσιονομική εξυγίανση.
 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση στη Λισαβόνα, η πορτογαλική οικονομία φέτος θα συρρικνωθεί κατά 1% του ΑΕΠ. Το 2012 η συρρίκνωση της έφτασε το 3% του ΑΕΠ της.
 

Η Κεντρική Τράπεζα στη Λισαβόνα προβλέπει φέτος συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,9% του ΑΕΠ.
 

Οικονομολόγοι στο Citi υπολογίζουν ότι η συρρίκνωση μπορεί να φθάσει το 3,7% του ΑΕΠ. Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών διατείνονται ότι η πορτογαλική οικονομία είναι ευάλωτη και η χώρα θα χρειαστεί νέο πακέτο «διάσωσης».
 

Ο πρωθυπουργός Κοέλιου φρονεί ότι οι κρατικές ανάγκες χρηματοδότησης θα καλυφθούν για το 2013 χάρη στο δανεισμό της από την τρόικα και τα έσοδα ορισμένων δημοπρασιών κρατικών αξιόγραφων.
 

Παράλληλα είπε ότι η Λισαβόνα δεν θα σπεύσει να δημοπρατήσει άλλα ομόλογα ενόσω θα τείνει να ολοκληρώσει, περί τα μέσα του 2014, το «μνημόνιο» που εφαρμόζει.