Τον απολογισμό του υπουργείου για τους ελέγχους και τα πρόστιμα στην αγορά σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.

«Αναγνωρίζουμε τη φιλότιμη προσπάθεια και τον ετήσιο απολογισμό της Διεύθυνσης Ελέγχων και Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς, αλλά δεν κατανοούμε τον πανηγυρικό τόνο της ανακοίνωσης του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η πάταξη της παρανομίας δεν είναι μια προσφορά της πολιτείας προς τους πολίτες, αντιθέτως συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους. Η μάχη ενάντια στην παραβατικότητα στο χώρο της αγοράς θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη μάχη για τη βελτίωση της κατάστασης στην αγορά και όχι από πειραματικές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε.

Ο κ. Κορκίδης πρόσθεσε ότι «η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη ύπαρξης ενός σαφούς και ξεκάθαρου νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα διέπει τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Επιπλέον, έχει καλέσει την Πολιτεία να εφαρμόσει τους νόμους και να καταγράψει τυχόν παραβάσεις, διότι μόνο αυτό μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τον ανταγωνισμό. Γι' αυτούς τους λόγους, θεωρούμε ότι η εδραίωση μιας συνεπούς φορολογικής συνείδησης στην ελληνική κοινωνία λειτουργεί προς όφελος της οικονομίας και καθιερώνει μία αποτελεσματική αντιμετώπιση των έκνομων δραστηριοτήτων. Ειδικά στο σκέλος του παρεμπορίου ο περιορισμός του εν λόγω φαινομένου θα είναι ευεργετικός τόσο για τις νόμιμες επιχειρήσεις όσο και για τα κρατικά ταμεία, ενώ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε αναπτυξιακής προσπάθειας».

Εξέφρασε τέλος, την αισιοδοξία ότι το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παρεμπορίου μετά τους περίπου έξι μήνες λειτουργίας του δεν θα διαψεύσει τις προσδοκίες του εμπορίου και ότι αναμένει από το αρμόδιο υπουργείο "λιγότερα λόγια και ακόμα περισσότερες πράξεις, γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες και με ανακοινώσεις που επαναλαμβάνονται το τρένο της ανάπτυξης πιθανόν να χαθεί».