Απαισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στέλνει έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's αφού βλέπει πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, με εξαίρεση τη χώρα μας.

«Οι οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας προσαρμόζονται με εξαιρετική ταχύτητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο S&P στην έκθεση «Rebalancing Progress Metric», ενώ προσθέτει «επιπλέον, με αξιοσημείωτη εξαίρεση την Ελλάδα, οι εξαγωγές αποτελούν τον κινητήριο μοχλό αυτής της προσαρμογής».

«Οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, την πρώτη χώρα που προσέφυγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, παραμένουν επώδυνες» επισημαίνεται από τον οίκο, ενώ την ίδια ώρα, Ιρλανδία και Πορτογαλία αναμένεται να εμφανίσουν πρωτογενή πλεονάσματα το 2013, που ενδεχομένως θα τους δώσει την δυνατότητα να ανακάμψουν νωρίτερα από ότι αρχικά προέβλεπε η S&P.

«Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να υποτιμούμε τους κινδύνους που είναι μπροστά. Θεωρούμε πως η υψηλή ανεργία στο περίπου 27% στην Ισπανία, στο 16% στην Πορτογαλία και στο 15% στην Ιρλανδία – συνιστά απειλή για τη συνοχή της Ευρώπης», προσθέτει ο οίκος.