Με την πεποίθηση ότι η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση μπορούν να διασφαλίσουν την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και του Κινητού και με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, ο ΟΤΕ και η COSMOTE υλοποιούν για ακόμη μια χρονιά ενημερωτική εκστρατεία.

Με το μήνυμα «Στον παραμυθένιο κόσμο του internet, θέλουμε να λείπει ο κακός!» και μέσα από μια σειρά στοχευμένων ενημερωτικών πρωτοβουλιών και δράσεων, ο ΟΤΕ και η COSMOTE απευθύνονται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους χιλιάδες εργαζόμενους του Ομίλου.  

Ενημέρωση γονέων & παιδιών στο Mall Athens 
 
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο ΟΤΕ και η COSMOTE πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση για γονείς, εφήβους και παιδιά, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013, στο the Mall Athens. Ειδικοί επιστήμονες από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ», ενημέρωσαν γονείς και παιδιά για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, τους πιθανούς κινδύνους αλλά και τον εθισμό των νέων, μέσα από ενδιαφέρουσες διαδραστικές ενέργειες.
  
Παρουσίαση ερευνών και δράσεων από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας  

Ο ΟΤΕ και η COSMOTE συμμετείχαν στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), της Β΄Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ», σήμερα Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, στην οποία παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία από πρόσφατες έρευνες, καθώς και συγκεκριμένες δράσεις σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Οι εταιρείες στηρίζουν τις δράσεις της Μ.Ε.Υ. για την ασφαλή πλοήγηση εδώ και 3 χρόνια.

Ένα από τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας κατέδειξε ότι μόνο το 28,8% των εφήβων αναφέρουν πως έχουν ενημερωθεί σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο (Πηγή: Μονάδα Εφηβικής Υγείας, Αποτελέσματα Έρευνας Δεκέμβριος 2012-Ιανουάριος 2013).
  
Θεατρική παράσταση για νέους στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ 

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ φιλοξενεί τη θεατρική παράσταση «Η Φάρμα του Διαδικτύου» τη Δευτέρα  4/2 και την Τρίτη 5/2 για σχολικές ομάδες, και για το κοινό το Σάββατο 9/2 και την Κυριακή 10/2, 13.30μ.μ.-14.30μ.μ. Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Βερόνικας Σαμαρά και του Γεωργίου Κορμά, το έργο αποδίδει με χιούμορ τη διαδικασία της ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο.
  
2ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης 

Ο ΟΤΕ και η COSMOTE υποστηρίζουν το 2ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης, που διοργανώνει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στις  7 Φεβρουαρίου.
  
Οι σχετικές πρωτοβουλίες του ΟΤΕ και της COSMOTE έχουν ξεκινήσει από το 2009 και ήδη έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 700.000 ενημερωτικά έντυπα, έχουν αποσταλεί περισσότερα από 680.000 ενημερωτικά SMS, ενώ περισσότεροι από 36.000 εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι και παιδιά έχουν συμμετάσχει σε ενημερωτικές εκδηλώσεις. Σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ», έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 300 εκπαιδευτικές ημερίδες, που παρακολούθησαν πάνω από 14.000 μαθητές.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα και τις δράσεις ΟΤΕ – COSMOTE για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Για την ασφάλεια των χρηστών του διαδικτύου και των Υπηρεσιών Κινητής Τηλεφωνίας, ο ΟΤΕ και η COSMOTE έχουν αναπτύξει εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς επίσης και μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, σε αυτή την κατεύθυνση. 
  
Προϊόντα και Υπηρεσίες 

Ο ΟΤΕ διαθέτει το ΟΤΕ Conn-x Secure, που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες online προστασίας για τον υπολογιστή, καθώς και εμπλουτισμένη λειτουργία Γονικού Ελέγχου (Parental Control), η οποία δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ελέγχουν, να φιλτράρουν και να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες με ανεπιθύμητο περιεχόμενο (π.χ. βία, περιεχόμενο ενηλίκων, όπλα, ναρκωτικά κ.λπ.), ορίζοντας το επίπεδο προστασίας ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. 

H COSMOTE δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να αποκλείσουν την πρόσβαση στο περιεχόμενο της κατηγορίας Erotic, που είναι προσβάσιμη μέσω του COSMOTE my view. Οι υπηρεσίες της κατηγορίας Erotic απευθύνονται μόνο σε ενήλικους χρήστες που αποδέχονται τους όρους χρήσης τους (συμπεριλαμβανομένης και της δήλωσης ότι ο χρήστης είναι ενήλικας). 

Επιπλέον, η COSMOTE προσφέρει δωρεάν στους συνδρομητές τη δυνατότητα ενεργοποίησης & απενεργοποίησης φραγών στις Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ). Οι Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης είναι οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών που αφορούν τη μετάδοση πληροφορίας/περιεχομένου σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, των οποίων η τιμολόγηση πραγματοποιείται μέσω της χρέωσης των κλήσεων προς αριθμοδοτικούς πόρους του Εθνικού Σχεδίου Αριθμοδότησης και είναι συνήθως αυξημένης χρέωσης. Με τον όρο Φραγή εννοούμε τη διακοπή της πρόσβασης του συνδρομητή σε όλες ή σε ορισμένες ΥΠΠ που προσφέρονται μέσω μίας ή περισσοτέρων από τις ανωτέρω αναφερόμενες αριθμοδοτικές σειρές. Η φραγή γίνεται σε όλα τα κανάλια πρόσβασης (SMS, MMS, φωνή & videoκλήση). 
  
Για περισσότερες πληροφορίες οι συνδρομητές μπορούν να καλούν την Εξυπηρέτηση Πελατών του ΟΤΕ στο 13888 και της COSMOTE στο 13838 για συνδρομητές συμβολαίου και καρτοκινητής και στο 13839 για εταιρικούς πελάτες ή να επισκεφθούν τις επίσημες ιστοσελίδες του ΟΤΕ, www.ote.gr, και της COSMOTE, www.cosmote.gr 
  
Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση του κοινού 

Μέσα από το ειδικό ενημερωτικό έντυπο «Από τον παραμυθένιο κόσμο του Internet…θέλουμε να λείπει ο κακός!», ο ΟΤΕ και η COSMOTE απευθύνονται σε γονείς, παρέχοντας πληροφορίες  για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Τα τελευταία 5 χρόνια, ο ΟΤΕ και η COSMOTE έχουν διανείμει πάνω από 706.600 ενημερωτικά έντυπα, με σχετική θεματολογία, μέσα από τα καταστήματα ΟΤΕ, COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ, αλλά και στο πλαίσιο χορηγιών και άλλων εκδηλώσεων, στις οποίες έχουν συμμετάσχει ή διοργανώσει. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, πραγματοποιούνται από το 2010 ενημερωτικές συναντήσεις για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδικτύο από εκπροσώπους της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν/μιου Αθηνών. Οι ενημερώσεις απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και το περιεχόμενό τους διαμορφώνεται ανάλογα με το ηλικιακό και γνωστικό επίπεδο των μαθητών και τα ενδιαφέροντά τους. Το πρόγραμμα ξεκινά από το συμβουλευτικό μέρος και ολοκληρώνεται με τη διαδραστική ενότητα, στην οποία τα παιδιά πλοηγούνται σε ιστότοπους, με παροχή συμβουλών και προτάσεων.   

Συνεργασία με Αναγνωρισμένους Φορείς 

Ο ΟΤΕ και η COSMOTE συνεργάζονται από το 2010, με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού», υποστηρίζοντας τόσο το ερευνητικό έργο και τις δράσεις ενημέρωσης που πραγματοποιεί για την ασφάλεια στο διαδίκτυο πανελλαδικά. Επιπλέον, από το 2009, συμβάλλουν στη λειτουργία της Γραμμής Βοηθείας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15», του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη διαχειρίζεται η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού». 

Η γραμμή απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. 
  
Τέλος, ο OTE και η COSMOTE υποστηρίζουν ενεργά από το 2011, τις ημερίδες που διοργανώνονται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε όλη την Ελλάδα και έχουν ως στόχο την ενημέρωση γονέων και μαθητών σχετικά με την Ασφάλεια στο διαδίκτυο. 
  
Συμμετοχή σε Πρωτοβουλίες Αυτορρύθμισης- Αυτοδέσμευσης 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή του OTE και της COSMOTE, μέσω της Deutsche Telekom, στη συμμαχία κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας της Ευρώπης για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών και των νέων στο διαδίκτυο, «Coalition to make the Internet a better place for kids». Η συμμαχία αυτή,  αποτελεί  πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2011, από 28 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη, με στόχο ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο για τα παιδιά. 
  
Παράλληλα, η COSMOTE μαζί με όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες αυτορρύθμισης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Ειδικότερα:

Από το 2007, η εταιρεία συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Μνημόνιο σχετικά με την ασφαλέστερη χρήση του κινητού από παιδιά και εφήβους (σε συνεργασία με Ευρωπαϊκές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας)

Το 2006, συνεργάστηκε με τους υπόλοιπους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, στη διαμόρφωση ενός σχεδίου «Κοινού Κώδικα Δεοντολογίας για τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας μέσω κινητών τηλεφώνων και την προστασία των ανήλικων χρηστών». Ο Κώδικας μέσα στο 2008, προσαρμόστηκε σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Δεδομένα.