Η Γερμανία δεν προτίθεται να σταθεί εμπόδιο στην παροχή διάσωσης προς την Κύπρο, εφόσον η Λευκωσία ικανοποιήσει τα κριτήρια για υπαγωγή στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς χρηματοδότησης, όπως δήλωσε ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, καθώς παρατείνεται η αβεβαιότητα για την εκταμίευση βοήθειας προς τη Μεγαλόνησο.

 

Όπως δήλωσε ο κ. Κάμπετερ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, υπάρχουν ακόμα εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν όσον αφορά τη συστημική σημασία της Κύπρου για την ευρωζώνη, το μελλοντικό μέγεθος του κυπριακού τραπεζικού τομέα, τη διαχείριση χρημάτων «που πιθανώς δεν εισέρχονται νόμιμα» στο νησί και τη φορολογική πολιτική.


Υπενθυμίζεται πως το κατά πόσον η Κύπρος συνιστά μέγεθος συστημικής σημασίας για την ΟΝΕ έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο διένεξης μεταξύ του Βερολίνου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την ΕΚΤ να υπογραμμίζει πως τα προβλήματα που ενδέχεται να πηγάσουν από την Κύπρο μπορούν να είναι πολύ μεγαλύτερα από το μέγεθος της οικονομίας της.


Η Κύπρος εκπροσωπεί περίπου το 0,15% του ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης.


Παρά ταύτα
, ο κ. Κάμπετερ αποσαφήνισε πως το γερμανικό κοινοβούλιο δεν έχει απορρίψει την παροχή βοήθειας προς την Κύπρο. «Αυτό που βλέπω στη γερμανική Βουλή είναι ότι θέλουμε να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες, περισσότερες αποφάσεις, για παράδειγμα στις ιδιωτικοποιήσεις, από τις [κυπριακές] Αρχές».


«Εάν οι απαντήσεις δοθούν σε τον κατάλληλο τρόπο και προκαλέσουν εντύπωση στο [γερμανικό] κοινοβούλιο δεν βλέπω καμία ένσταση» για την έγκριση πακέτου διάσωσης, συνέχισε ο κ. Κάμπετερ, σημειώνοντας ωστόσο πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν μία «κοινή αντίληψη» πως η Λευκωσία πρέπει ακόμη να παράσχει περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να λάβει Ευρωπαϊκή βοήθεια.

Πριν από λίγες ημέρες, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ φέρεται να έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις ώστε το κόμμα του να υποστηρίξει μελλοντικό πακέτο βοήθειας για τη Μεγαλόνησο. Το μέγεθος του «φουσκωμένου» τραπεζικού κλάδου και η υπόθεση ξεπλύματος χρήματος ήταν ανάμεσα στους όρους του SPD.


Πηγή: skai.gr