Την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς των τραπεζών να διοχετεύσουν στις επιχειρήσεις κεφάλαια, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη ρευστότητα στην αγορά στηλίτευσε ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, από τη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Ράιχενμπαχ αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, που προέρχονται από το ΕΤΕΑΝ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί στις επιχειρήσεις μόνο τα 150 εκατ. ευρώ.


«Οι τράπεζες δεν πρέπει να περιμένουν. Πρέπει να τα διαθέσουν, ανεξάρτητα από την ανακεφαλαιοποίηση. Έπρεπε να το είχαν κάνει εδώ και κάποιο καιρό», παρατήρησε, μετά την ολοκλήρωση συνάντησης που είχε με τους προέδρους των επιμελητηρίων Κεντρικής Μακεδονίας, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

 

Σε ερώτηση αν γνωρίζει πότε θα διοχετευτούν αυτά τα κεφάλαια στην αγορά είπε ότι αυτό εναπόκειται στις τράπεζες, ενώ ο επικεφαλής της Task Force, αφού συζήτησε με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων, παραδέχθηκε ότι η έλλειψη ρευστότητας για τις επιχειρήσεις αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, προέτρεψε τον κ. Ράιχενμπαχ να μεσολαβήσει και να «πιέσει την κυβέρνηση για να κάνει κάτι για την αγορά και τους μικρομεσαίους», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε «τραγική» την κατάσταση που επικρατεί.

 

Μεταξύ των αιτημάτων που κατέθεσε ο κ. Ζορπίδης είναι η δραστική αντιμετώπιση του παρεμπορίου, η δημιουργική απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και η διόρθωση της νέας πρόσκλησης για την ενίσχυση των μικρομεσαίων, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η απελευθέρωση επιβατικών μεταφορών σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και ο συμψηφισμός των οφειλών των ιδιωτών με τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 

Επίσης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος, είπε μεταξύ άλλων στον επικεφαλής της Task Force ότι η υπερφορολόγηση σε περιόδους ύφεσης μειώνει την κατανάλωση, αυξάνει την ανεργία και οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων, ενώ στο υπόμνημα με τις προτάσεις που του παρέδωσε προτείνει, μεταξύ άλλων, να δοθούν κίνητρα για τον επαναπατρισμό των νομίμως εξαχθέντων ελληνικών κεφαλαίων να καθιερωθεί το fast track για όλες τις επενδύσεις, επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, κ.α.