Αύξηση 2,5% στο ΑΕΠ της Σερβίας αναμένουν αναλυτές του Ινστιτούτου για την Έρευνα Αγοράς (ΙΖΙΤ), όμως κάνουν λόγο και για στασιμότητα στο βιοτικό επίπεδο μέχρι και το 2014.

Αυτό δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής του ΙΖΙΤ Σάσα Ντιόγκοβιτς, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που εκπόνησε το Ινστιτούτο.

Όπως προκύπτει, η γεωργία, η ενέργεια και η Τεχνολογία της Πληροφορικής αποτελούν σημαντικές βιομηχανίες για την οικονομική ανάκαμψη και πρέπει -όπως τόνισε-να υλοποιηθούν δράσεις για την ενίσχυσή τους και την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Το 2012 χαρακτηρίζεται ως ένα έτος, όμως, στο τέλος του, οι αρνητικές τάσεις σημείωσαν επιβράδυνση και λήφθηκαν μέτρα για να περιοριστούν οι όποιες απώλειες καταγράφηκαν στο σύνολο των τομέων της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με το ΙΖΙΤ.

 Μάλιστα, θετικά ως προς τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αναμένεται να επιδράσει και η απόφαση για τη μη παροχή εγγυήσεων σε κρατικές εταιρείες, καθώς αυτή η απόφαση σηματοδοτεί την έναρξη των προετοιμασιών για την αναδιοργάνωση των εταιρειών και το "άνοιγμα" τους στην αγορά.

Επίσης, η απλοποίηση των διαδικασιών για την υλοποίηση επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, αποτελεί ένα άλλο στοιχείο που αποδεικνύει την ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων να προσελκύσουν ξένους επενδυτές, είπε ο κ. Ντιόγκοβιτς.

«Η ετοιμότητα της χώρας να προσελκύσει ξένους επενδυτές ήταν ξεκάθαρη και αντικατοπτρίζεται στις πρόσφατες συμφωνίες με εταιρεία που δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ένα άλλο σημαντικό σημείο που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη δυναμική της σερβικής οικονομίας είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τα φαινόμενα διαφθοράς, τόνισε.

Για την πορεία του πληθωρισμού, είπε πως το 2013 μπορεί να 'αγγίξει' το επίπεδο του 7,5%. Τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους αναμένεται η εκδήλωση πληθωριστικών πιέσεων, εξαιτίας της διαμόρφωσης των τιμών σε αγαθά όπως ο ηλεκτρισμός και το φυσικό αέριο, ενώ το β' εξάμηνο του 2013 εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθούν οι πιέσεις.