Με άγριες διαθέσεις καταφθάνει η τρόικα στην Αθήνα στις αρχές Μαρτίου, φέρνοντας... τελεσίγραφα για έξοδο εργαζομένων από το Δημόσιο, εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις και αυστηρότερο ποινολόγιο για τη φοροδιαφυγή.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως στην επικείμενη αξιολόγηση του προγράμματος οι δανειστές θα τηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στις καθυστερήσεις και ολιγωρίες και θα θέσουν τρία προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση. 

Συγκεκριμένα, το μείζον ζήτημα της εφεδρείας δημοσίων υπαλλήλων, που σύμφωνα με το Μνημόνιο μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας με το 75% των αποδοχών τους 6.000 εργαζόμενοι και σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους 25.000 είναι ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης. 

Οι πιέσεις των δανειστών για να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο έγιναν εμφανείς την προηγούμενη εβδομάδα που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να υπολογιστούν οι εξοικονομήσεις που θα προέλθουν από την απόλυση 25.000 υπαλλήλων του Δημοσίου. 

Ταυτόχρονα, η τρόικα έχει ενστάσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. 

Οι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν πλήρη και ακριβή ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος, δίνοντας βάρος στην εκπλήρωση της δέσμευσης για ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και του ομίλου της ΔΕΠΑ, τη μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, καθώς και την προκήρυξη διαγωνισμών για άλλες δέκα.

Τέλος,  ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουν οι τροϊκανοί στους ελέγχους σε φορολογουμένους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή και διακίνηση μαύρου χρήματος, καθώς διαπιστώνουν σοβαρές καθυστερήσεις.