Τρόπους να αντιμετωπίσει τον «πονοκέφαλο» της υστέρησης των εσόδων αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.
Σήμερα στις 11.30 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τα προσωρινά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο, την ώρα που οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τρύπα στα έσοδα 7% σε σχέση με τον στόχο.

Το υπουργείο Οικονομικών μόλις 20 ημέρες πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα βλέπει το νέο έτος να έχει μπει με το αριστερό στο τομέα των εσόδων, καθώς η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης έχει μειώσει τις εισπράξεις κυρίως από τον ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα οι πληροφορίες, που δημοσιεύει η «Ελευθεροτυπία», σε σχέση με την πορεία των εσόδων για τον Ιανουαρίου αναφέρουν ότι μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν υστέρηση ύψους 305 εκατ. ευρώ δηλαδή πτώση κατά 7% σε σχέση με τον στόχο, ενώ σε σχέση με τον Ιανουαρίου του 2012 η πτώση είναι της τάξης του 16%.

Η πορεία των εσόδων έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα να αναζητά νέους τρόπους ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών. 

Οι επιτελείς του υπουργείου επανασχεδιάζουν τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών βασισμένες όχι σε γενικούς κανόνες, αλλά στις ατομικές ανάγκες και δυνατότητες κάθε φορολογούμενου, χρησιμοποιώντας ως μοντέλο τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.