Έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 28 δισ. δολαρίων, η εταιρεία του αμερικανού πολυεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ, η Berkshire Hathaway, μαζί με το επενδυτικό ταμείο 3G Capital, θα εξαγοράσει την εταιρεία παραγωγής τροφίμων Heinz.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει ποτέ στον τομέα των ειδών διατροφής.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, που παρουσιάζεται ως οριστική και έχει ήδη εγκριθεί ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της Χάιντς, οι δύο εταιρείες θα δώσουν 72,50 δολάρια ανά μετοχή. Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο κατά 20% σε σχέση με τα 60,48 δολάρια στα οποία έκλεισε τη μετοχή της Χάιντς την Τετάρτη.

«Η ανάπτυξη της Heinz είναι σταθερή και αδιάλειπτη» ανέφερε ο Μπάφετ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η έδρα της εταιρείας θα παραμείνει στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια και μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η οποία θα πρέπει πάντως να πάρει το πράσινο φως και από τις αρχές ελέγχου του ανταγωνισμού.

Η εταιρεία H.J. Heinz Company ιδρύθηκε το 1869 από τον Χένρι Τζον Χάιντς. Παράγει κέτσαπ, διάφορες σάλτσες, σνακ, κονσέρβες και βρεφικές τροφές. Απασχολεί 32.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και πέρσι τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν στα 923,1 εκατομμύρια δολάρια, έχοντας κύκλο εργασιών 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είναι παντρεμένος με μια από τις κληρονόμους της εταιρείας.