Δεν «βλέπει» νέα ελάφρυνση της Ελλάδας για το χρέος της, ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, όπως δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.
Ωστόσο, αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται στην Ευρωζώνη για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι είναι βέβαιο ότι θα χρειασθεί μία σημαντική εσωτερική βοήθεια (bail - in) σε ένα πιθανό πρόγραμμα για τη χώρα, προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Βάιντμαν, η βιωσιμότητα του χρέους είναι η μία από τις δύο προϋποθέσεις για τη χορήγηση βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) - η άλλη είναι η συστημική σημασία της χώρας.

«Αν το πρόγραμμα αναστατώσει τις αγορές και δημιουργήσει ντόμινο θα εξαρτηθεί από το σχεδιασμό του, ιδιαίτερα από το πώς θα διαμορφωθεί το bail - in, αλλά δεν θέλω να κάνω υποθέσεις γι' αυτό. Πιθανόν να υπάρξει θέμα - είτε σε ότι αφορά τις συστημικές συνέπειες του προγράμματος είτε τη βιωσιμότητα του χρέους. Είμαι βέβαιος ότι η εύρεση μίας ισορροπημένης προσέγγισης αποτελεί την καρδιά των σημερινών συζητήσεων με την Κύπρο», δήλωσε.

Ερωτηθείς για το σχέδιο της Ιρλανδίας να μετατρέψει το χρέος που είχε αναλάβει για τη διάσωση της τράπεζάς Anglo Irish Bank σε ένα πολύ μακροπρόθεσμο χρέος, που θα μείωνε τις δανειακές ανάγκες της χώρας κατά 20 δισ. ευρώ την επόμενη 10ετία, ο κ. Βάιντμαν είπε ότι αυτό έρχεται πολύ κοντά στο να καταστρατηγήσει την αρχή της απαγόρευσης της νομισματικής χρηματοδότησης κρατικών ελλειμμάτων, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 123 της συνθήκης της ΕΕ.

Αν η Ιρλανδία επιτύχει να χαλαρώσει το βάρος από το τραπεζικό χρέος της μέσω της κεντρικής τράπεζας, και άλλες χώρες στην Ευρωζώνη με παρεμφερή προβλήματα πιθανόν να ζητήσουν το δικαίωμα να κάνουν το ίδιο, είπε ο τραπεζίτης.