Συστάσεις προς το Παρίσι για το στόχο μείωσης του ελλείμματος έκανε ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θεωρώντας ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως παραδείγματα.

Ο γερμανός τραπεζίτης ανέφερε ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό» να διατηρήσει η Γαλλία για το 2013 το στόχο της μείωσης του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ.

Ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Μαρκ Ερό, αναγνώρισε την Τετάρτη το βράδυ, για πρώτη φορά, ότι ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί, ο κ. Ασμουσεν «προσωπικά πιστεύει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Γαλλία μείωσε το έλλειμμά της κάτω από το 3% φέτος».

«Ως πυρήνας της νομισματικής ένωσης, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα της», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ στον γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη να δράσουν με υποδειγματικό τρόπο», πρόσθεσε.

Εκτίμησε επίσης ότι αν η Γαλλία δεν καταφέρει να μειώσει επαρκώς το έλλειμμά της, "θα πρέπει να εξετάσουμε αν η οικονομική κατάσταση δεν έχει επιδεινωθεί με απροσδόκητο τρόπο".

Προς το παρόν πάντως ο κ. Ασμουσεν μάλλον βλέπει «σημάδια ότι τα πράγματα πάνε λίγο καλύτερα» μετά από ένα κακό τέταρτο τρίμηνο.

Επιπλέον, όπως το έχει ήδη δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο κ. Ασμουσεν επανέλαβε ότι το νομισματικό ίδρυμα της Φρανκφούρτης δεν θέτει στόχους για την ισοτιμία των νομισμάτων, αλλά παρακολουθεί «προσεκτικά» την εξέλιξη της αγοράς συναλλάγματος, ενώ οι πλούσιες και οι αναδυόμενες χώρες της G20 πρέπει να ασχοληθούν την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μόσχα με το θέμα αυτό.

Ο Άσμουσεν όπως και ο Ντράγκι πριν από αυτόν αυτή την εβδομάδα, έκρινε ότι είναι «υπερβολική» η συζήτηση για το «νομισματικό πόλεμο».