Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέες απομειώσεις χρέους το 2014 διατύπωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ.

«Πιστεύω ότι μια χώρα με μια οικονομία σαν αυτή της Ελλάδας δεν μπορεί να δεχτεί και δεν μπορεί να διαχειριστεί περισσότερο από το 100% του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ και θα πρέπει να υπάρξουν κουρέματα το 2014» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Έτινγκερ θα πρέπει μόλις υπάρξουν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία να τεθεί άμεσα θέμα νέου "κουρέματος".

Κατά τον επίτροπο Ενέργειας, το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά στην οποία θα υπάρξουν βήματα ανάπτυξης.

Όσον αφορά τα ενεργειακά δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος, ενώ δήλωσε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν δυνατότητες της χώρας να εξάγει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και αιολική ενέργεια στην αγορά της ΕΕ.

«Πιστεύω ότι οι ελληνικές φυσικές πηγές ενέργειας όπως η αιολική, η υδροηλεκτρική, το αέριο και το πετρέλαιο κυρίως οι υπεράκτιες έχουν δυνατότητες και είναι μια καλή επιλογή» ανέφερε.

Στο μεταξύ, σε διευκρινίσεις σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του δημοσίου χρέους προέβη το ΥΠΟΙΚ μετά από την αναφορά σε ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης (με αφορμή την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στη Βουλή) ότι επίκειται νέο «κούρεμα» του χρέους.

Στην εκτίμηση ότι δεν αναμένει νέα «ελάφρυνση» της Ελλάδας όσον αφορά το δημόσιο χρέος που βαρύνει τη χώρα μας προχώρησε ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, ενώ ανέφερε ότι θεωρεί αναγκαία μια «εσωτερική διάσωση» της Κύπρου.

Πηγή: skai.gr