«Η νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη», δηλώνουν σήμερα οι πλούσιες και αναδυόμενες χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου που πραγματοποίησαν στη Μόσχα, τονίζοντας ότι «οι ισοτιμίες δεν πρέπει να χρησιμεύουν για να ντοπάρεται η ανταγωνιστικότητα των κρατών». Μέτρα κατά της πρακτικής των πολυεθνικών που αποφεύγουν τη φορολογία.


Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της G20, οι οποίοι συνεδρίαζαν από χθες Παρασκευή, υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για «αξιόπιστες μεσοπρόθεσμες στρατηγικές» για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους, χωρίς πάντως να θέτουν πλέον αριθμητικούς στόχους και ακριβείς προθεσμίες.

«Οι κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια οικονομία υποχώρησαν και οι συνθήκες στις χρηματαγορές βελτιώθηκαν". Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι και η παγκόσμια ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι υπερβολικά αδύναμη», επισημαίνεται.

«Η νομισματική πολιτική πρέπει να έχει στόχο τη σταθερότητα των τιμών σε εθνικό επίπεδο και να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές» των διαφόρων κεντρικών τραπεζών, εκτιμούν οι πλούσιες και οι αναδυόμενες χώρες.

Οι ηγέτες της G20 εξέφρασαν τη δέσμευση να απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις. «Δεν θα καθορίζουμε στόχους ισοτιμιών για λόγους ανταγωνιστικότητας», υπόσχονται.

Οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους «να προχωρήσουν γρήγορα προς συστήματα ισοτιμιών που να καθορίζονται περισσότερο από την αγορά και να "αντανακλούν" την οικονομική κατάσταση».

Η G20 είναι «αποφασισμένη να λάβει μέτρα και τις απαραίτητες συλλογικές δράσεις για να αντιμετωπίσει τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος που επιτρέπουν στις πολυεθνικές εταιρείες να διαφεύγουν της φορολογίας».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν σήμερα το πρωί μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, που είχαν ζητήσει από τη G20 να ασχοληθεί με το πρόβλημα, εξέφρασαν την υποστήριξή τους σ' αυτή την πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «ορισμένες πολυεθνικές χρησιμοποιούν στρατηγικές που τους επιτρέπουν να μην πληρώνουν παρά μόλις 5% επί των κερδών, ενώ πιο μικρές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν ως και το 30%».