«Δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις από πουθενά», δηλώνει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απαντώντας στους Financial Times, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να συνδέουν την οικονομική στήριξη της Κύπρου με την επίλυση του Κυπριακού.

«Επιτέλους, πρέπει κάποιοι στο εξωτερικό να αντιληφθούν πως δεν μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν με την αξιοπρέπεια των Κυπρίων πολιτών» αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης και προσθέτει: «θέλω να το ξεκαθαρίσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Δεν μπορούν να συνδέουν την οικονομική στήριξη της Κύπρου, με την επίλυση του Κυπριακού. Η επίλυση του Κυπριακού ήταν και παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα όλων των Κυπρίων και δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις από πουθενά.

Ο υποψήφιος πρόεδρος καλεί τέλος τους καλοπροαίρετους και κακοπροαίρετους «συμβούλους» του εξωτερικού να «απευθυνθούν στον θύτη και συνεχιστή της κατοχής του κυπριακού - ευρωπαϊκού εδάφους και υπεύθυνο της μη επίλυσης, μέχρι σήμερα, του κυπριακού προβλήματος».

Στο σχετικό άρθρο τους οι Financial Times συστήνουν στους Ευρωπαίους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν την οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ως μοχλό πίεσης επί της Λευκωσίας για πρόοδο στο Κυπριακό.

Κατά την άποψη του συντάκτη των FT «τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να πουν στους Ελληνοκυπρίους, με τρόπο φιλικό μα σταθερό, ότι η οικονομική βοήθεια απαιτεί πρόοδο επί μιας διπλωματικής διευθέτησης».

Και συνεχίζει σχολιάζοντας ότι ίσως οι Ευρωπαίοι δουν ότι κρούουν ανοιχτές θύρες, καθώς ο κ. Αναστασιάδης, επικρατέστερος για την προεδρία, είχε υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν. «Όμως το κυπριακό έλος είναι βαθιά πολιτικό», αναφέρει το άρθρο. «Ο κ. Χριστόφιας ζήτησε οικονομική διάσωση τον περασμένο Ιούνιο, αλλά η κύρια επιδίωξή του έκτοτε ήταν να μην είναι ο πρόεδρος που υπέκυψε στους αναπόφευκτα επαχθείς όρους της διάσωσης».