Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε από αρνητικές σε σταθερές τις προοπτικές (outlook) του τομέα ακινήτων της Κίνας, υπογραμμίζοντας την ισχυρή δυναμική των πωλήσεων και τη σταθερή χρηματοδότηση για τους κατασκευαστές, όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Η αναβάθμιση, η οποία σημειώνεται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δυο ετών από τότε που ο S&P είχε κατατάξει σε αρνητικό έδαφος τον συγκεκριμένο κλάδο, είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη ανάκαμψης στην αγορά ακίνητης περιουσίας.

Όπως επισημαίνουν οι FT, ο τομέας των ακινήτων είναι θεμελιώδης για την κινεζική ανάπτυξη αφού αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του ΑΕΠ της χώρας. Εφόσον η αύξηση των πωλήσεων στα ακίνητα «ενεργοποίησε» περισσότερες κατασκευές, πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η Κίνα είναι σε τροχιά μεγαλύτερης ανάκαμψης το τρέχον έτος από το 7,8% της προηγούμενης χρονιάς, ήτοι του μικρότερου ρυθμού εδώ και μια δεκαετία.

Σύμφωνα με έρευνα μιας από τις μεγαλύτερες κινεζικές μεσιτικές εταιρείες (SouFun Holdings) οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 1% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο οίκος αξιολόγησης S&P προβλέπει πως οι τιμές θα αυξηθούν 5% αυτό το χρόνο, εκτίμηση την οποία η κυβέρνηση δεν θεωρεί υπερβολική.

Ταυτόχρονα, η κινεζική οικονομία έλαβε «ώθηση» και από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ο οποίος με έκθεσή του απομακρύνει τις αμφιβολίες του προηγούμενου έτους που ήθελαν την οικονομία να έρχεται αντιμέτωπη με απότομη επιβράδυνση. Ο Moody's εκτιμά πως η κινεζική οικονομία, το τρέχον έτος, θα έχει ανάπτυξη της τάξης του 8%.