Παρά το γεγονός ότι ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa ανακοίνωσε κέρδη το 2012, που ανήλθαν σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ, σήμερα έκανε γνωστή την απόφασή του να προχωρήσει στην κατάργηση 700 θέσεων εργασίας και σε συρρίκνωση του μερίσματος για το 2012.

Οι περικοπές θα γίνουν στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του και να συνεχιστούν οι επενδύσεις.

Η διοίκηση της Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα καθαρά κέρδη 900 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή όμως κατά το περυσινό έτος ρευστοποίησε αξίες στο χαρτοφυλάκιό της, ώστε να ανακάμψει μετά τη ζημία των 13 εκατομμυρίων ευρώ που κατέγραψε το 2011.

 Ο αερομεταφορέας, ο οποίος εδρεύει στην Κολονία, ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιδιώκει να εξοικονομεί ανά έτος 1,5 δισ. ευρώ στον ισολογισμό του έως το 2015. Κατόπιν, από το 2015 μέχρι το 2025, σχεδιάζει να δαπανήσει για νέα αεροσκάφη ένα κονδύλι 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποκτώντας οκτώ αεροπλάνα για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και 100 μικρότερα (συνολικά 108 νέα αεροπλάνα).

Προς αυτό συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του με την Boeing και με την Airbus.

Διευκρινίζει ότι οι 700 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Κολονία έως το 2017, αλλά και βορείως του Αμβούργου, στο Νόρντερστεντ, στην Lufthansa Revenue Services.

Αναμένονται αντιδράσεις

Το συνδικάτο ver.di από την πλευρά του έκανε σαφές ότι εναντιώνεται στις καταργήσεις θέσεων εργασίας, μη αποκλείοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τα σχέδια της διεύθυνσης της Lufthansa προβλέπουν 3.500 θέσεις εργασίας λιγότερες σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου. Τα σχέδια αυτά προβλέπουν μεταξύ άλλων την κατάργηση 2.500 θέσεων διοικητικού προσωπικού στη Γερμανία.

«Με κάθε μέσο, θα εναντιωθούμε σε τέτοια μέτρ. Δεν θα δεχθούμε να γίνει ανταγωνιστική η Lufthansa σε βάρος των εργαζομένων της».

Τέλος διαρρέει το σχέδιο της εργοδοσίας για την μετακίνηση της έδρας της θυγατρικής της Cityline από την Κολονία στο Μόναχο.