Η Πορτογαλία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να της δώσει περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους καθορισμένους στόχους της σε ό,τι αφορά την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βίτορ Γκάσπαρ.

Ο Γκάσπαρ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση αναμένει η οικονομία της Πορτογαλίας θα συρρικνωθεί κατά 2% φέτος, με ρυθμό δηλαδή διπλάσιο από την προηγούμενη πρόβλεψή της. Το 2012 το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά 3,2%.
 

Είναι «λογικό να υποθέσουμε» ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει να δοθεί στην Πορτογαλία περισσότερος χρόνος, είπε ο Γκάσπαρ στη βουλή, εκτιμώντας ότι η παράταση θα φθάσει πιθανώς το ένα ακόμη έτος.
 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που είχαν συνάψει μια δανειακή σύμβαση ύψους 78 δισεκ. ευρώ με την Πορτογαλία το 2011, ήδη χαλάρωσαν τους στόχους της Λισαβόνας για το έλλειμμα, δίνοντάς της άλλον ένα χρόνο το Σεπτέμβριο του 2012.
 

Η Πορτογαλία σήμερα στοχεύει να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,5% του ΑΕΠ της φέτος. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως αναμένει τα τελικά στοιχεία θα δείξουν ότι το έλλειμμα παρέμεινε κάτω από το 5% το 2012. Στόχος είναι η Λισαβόνα να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% το 2014.
 

Η πορτογαλική κυβέρνηση εξάλλου συγκέντρωσε 1,5 δισεκ. ευρώ σε μια πώληση χρεογράφων νωρίτερα σήμερα.
 

Τα έντοκα γραμμάτια διάρκειας ενός έτους διατέθηκαν με επιτόκιο 1,277%, μειωμένο από εκείνο της προηγούμενης δημοπρασίας (1,6%). Πάντως η απόδοση των τρίμηνων γραμματίων αυξήθηκε ελαφρά.
 

Η Πορτογαλία άρχισε μια σταδιακή πλήρη επιστροφή στις αγορές δανεισμού από τον Ιανουάριο, διαθέτοντας μακροπρόθεσμα ομόλογα. Οι αγορές έχουν καλωσορίσει τις πολιτικές λιτότητας τις οποίες εφαρμόζει η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου.
 
 

Ο Γκάσπαρ απέδωσε την επί το δυσμενέστερο μεταβολή των κυβερνητικών προβλέψεων για την ανάπτυξη της οικονομίας φέτος στη χειρότερη του αναμενομένου πορεία της Πορτογαλίας το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει ότι θα καταγραφεί ανάπτυξη το δεύτερο φετινό εξάμηνο και αυτή να συνεχιστεί, αν και με βραδύ ρυθμό, το 2014.
 

Παρ΄ όλ΄ αυτά ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως ίσως αποδειχτεί απαραίτητο να ληφθούν και νέα μέτρα, ύψους ίσου με το 0,5% του ΑΕΠ, μετά την επόμενη περιοδική εκτίμηση από την αποστολή της τρόικας, που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα.