Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο με ρυθμό υψηλότερο του αναμενομένου, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της έρευνας της βρετανικής εταιρείας Markit.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών μειώθηκε στις 47,3 μονάδες από 48,6 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το πρακτορείο Bloomberg προέβλεπαν ότι θα αυξανόταν στις 49 μονάδες (οι τιμές του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνουν συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας).

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Ουίλιαμσον εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί και το πρώτο τρίμηνο του 2013, πιθανόν κατά 0,2% έως 0,3% έναντι 0,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2012. Ο δείκτης για την παραγωγή του μεταποιητικού τομέα υποχώρησε στις 47,5 μονάδες από 48,7 μονάδες, ενώ ο δείκτης δραστηριότητας του τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 47,3 από τις 48,6 μονάδες.

Οι τάσεις ήταν, για μία ακόμη φορά, πολύ διαφορετικές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Η παραγωγή αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στη Γερμανία, αν και με βραδύτερο ρυθμό, ενώ αντίθετα μειώθηκε με μεγάλο και επιταχυνόμενο ρυθμό στη Γαλλία και στο μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Οι γαλλικές επιχειρήσεις κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση στην παραγωγή τους από τον Μάρτιο του 2009. Ο Κρις Ουίλιαμσον τόνισε ότι «η επιτάχυνση της μείωσης (της οικονομικής δραστηριότητας) τον Φεβρουάριο είναι απογοητευτική και υποδηλώνει ότι η Ευρωζώνη είναι σε τροχιά για να καταγράψει συρρίκνωση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο τους τρεις πρώτους μήνες του 2013.

Ωστόσο, παρά την υποχώρηση του PMI, η μείωση στο πρώτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται να είναι λιγότερο έντονη από την πτώση κατά 0,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, πιθανόν 0,2% - 0,3%. Τα στοιχεία δείχνουν αυξανόμενες αποκλίσεις εντός της Ευρωζώνης. Η Γερμανία είναι σε τροχιά να σημειώσει ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο, πιθανόν έως και 0,4%.

Αντίθετα, η πτωτική πορεία της γαλλικής οικονομίας είναι πολύ πιθανό να συνεχισθεί, ευθυγραμμίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης περισσότερο με τις χώρες της περιφέρειας, παρά με το γερμανικό "πυρήνα"».