Το κράτος εγγυάται την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, τονίζοντας πως θα εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ με την ψηφιακή ηλεκτρονική βάση συντάξεων - συνταξιούχων.

«Διαχρονικά παρατηρείται το φαινόμενο της δικαιολογημένης αγωνίας αν θα πληρωθούν οι συντάξεις, όμως πάντα το κράτος καταφέρνει να ανταποκριθεί. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις του ΝΑΤ ή όποιου άλλου ταμείου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Προσέθεσε δε, πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει δύναμη να στηρίξει τις συντάξεις και ως εκ τούτου ο κρατικός προϋπολογισμός - ο οποίος από 2000 έως το 2012 έχει δώσει 163 δισ. ευρώ - διατηρεί τις συντάξεις.

Αναφερόμενος στο «νοικοκύρεμα» που γίνεται στο υπουργείο Εργασίας τόνισε πως «δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα, κάνουμε τα ανθρωπίνως δυνατά και αισθάνομαι ικανοποίηση ότι για πρώτη φορά βλέπουμε κάποιες ακτίνες φωτός συγκεκριμένες».

Η Επιτροπή ενέκρινε τον διορισμό του νέου προέδρου του ΝΑΤ, Γ. Θεοτοκά.

Εξειδικεύοντας ο κ. Βρούτσης, υπογράμμισε πως:

- το νομοσχέδιο που μπαίνει στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα, στον βασικό του πυρήνα ενσωματώνει το τέλος της ανομίας και της παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. «Η φράση "μαϊμού σύνταξη" θα είναι άγνωστη και αυτό το θεωρώ πολύ θετικό βήμα το οποίο θα κάνει πράξη η Βουλή».

- Με την ψηφιακή ηλεκτρονική βάση συντάξεων - συνταξιούχων που έγινε για πρώτη φορά στη χώρα εξοικονομούνται 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη φοροδιαφυγή, που προέκυπτε λόγω των ανακριβειών που εμφανίζονταν στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, εκτός του διοικητικού οφέλους που προκύπτει.

- τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, η χώρα μας θα έχει ίσως ένα από τα καλύτερα σε επίπεδο ελέγχου και ενημέρωσης ασφαλιστικά συστήματα βάσης της Ευρώπης. Όπως εξήγησε ο κ. Βρούτσης, δεδομένου ότι η απόκλιση για την πλήρη ταυτοποίηση όλων των συνταξιούχων της χώρας είναι σήμερα μόνο 7% για τα ΑΜΚΑ και 4% για το ΑΦΜ, αν ο στόχος πέσει κάτω από το 3%, για πρώτη φορά θα έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα από τα καλύτερα συστήματα ενημέρωσης συντάξεων και συνταξιούχων.

Ο νέος πρόεδρος του ΝΑΤ, τόνισε πως προτεραιότητά του είναι ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής στο Ταμείο, η είσπραξη των οφειλόμενων και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Όχι» στο «ξεπούλημα» της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων είπε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης ο οποίος ζήτησε να αξιοποιηθούν για αύξηση εσόδων του ΝΑΤ. Ο κ. Στρατούλης καταψήφισε τον κ. Θεοτοκά, όπως και η Χρυσή Αυγή, δια του Α. Γρέγου, τονίζοντας πως δεν πρέπει να εκποιηθεί η περιουσία που ανήκει στους ασφαλισμένους.

Ο Π. Μελάς (ΑΝΕΛ) ανέφερε πως απαιτείται η αξιοποίηση των ακινήτων του ΝΑΤ, δεν γίνεται δεκτή όμως η εκποίησή τους.

Το ΚΚΕ έδωσε επίσης αρνητική ψήφο, δια του Χρ. Κατσώτη, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.