Το Μάρτιο θα αιτηθεί η Λετονία για ένταξη στην ευρωζώνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Valdis Dombrovskis. «Το Μάρτιο η Λετονία θα στραφεί στην Κομισιόν και θα ζητήσει να προετοιμάσει μια αναφορά για να αποφασιστεί εάν πληρούμε τα κριτήρια του Μάαστριχτ», δήλωσε σε συνέδριο στη Βουλή της χώρας.


Το συνέδριο είχε θέμα τις πιθανές επιπτώσεις του ευρώ στην οικονομία, η οποία έχει καταγράψει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία δύο χρόνια. «Έχουμε συμμορφωθεί πλήρως με τα κριτήρια του Μάαστριχτ και ως εκ τούτου έχουμε αυτή την ευκαιρία να αιτηθούμε (ένταξης)», τόνισε.
 

Πρόσθεσε ακόμη πως αναμένει ότι η Κομισιόν θα προωθήσει το αίτημα ένταξης της Λετονίας στην ευρωζώνη, προς τους υπουργούς Οικονομικών και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο, πριν από την τελική έγκριση από την ΕΚΤ τον Ιούλιο.
 

Ο πρωθυπουργός της χώρας επιμένει ότι η ένταξη στο ευρώ θα αυξήσει τις επενδυτικές ροές, θα μειώσει τα επιτόκια καθώς και το κόστος συνδιαλλαγής, ενώ θα προσφέρει και «γεωπολιτικά κέρδη», σύμφωνα με τον ίδιο.Πηγή: capital.gr